Naslovna > Vijesti > Mercedes kupuje udio u MV Avgusti

MV Avgusta prodaje 30% dionica

Mercedes kupuje udio u MV Avgusti

Nijemci ne odustaju od dvotočkaša

Volkswagen je možda potukao Mercedes kada je riječ o kupovini Ducatija, no taj poraz nije previše zabolio Mercedes koji već gleda kako će postati vlasnikom dijela drugog talijanskog proizvođača dvotočkaša. Mercedes je ovog puta bacio oko na MV Agustu koja je već najavila kako uskoro na burzu planira staviti 30% svojih dionica.

 

Ne tako davno šuškalo se kako Mercedes kupuje Ducati. Njemački brend bio je čak i usko povezan s poznatim italijanskim proizvođačem dvotočkaša. AMG je bio službeni sponzor Ducatijevog MotoGP tima, Italijani su proizvodili posebne serije motocikala ukrašene AMG znakovima, a i dobar dio marketinškog nastupa odrađivan je zajedno. No, iznenada se pojavio Audi i preuzeo Ducati i to Mercedesu ispred nosa. Ipak, u Stuttgartu nisu odustali od vozila na dva točka i sada kuju planove kako bi upali u MV Avgustu.

Ukoliko Mercedes kupi dio MV Aguste to će biti veliki vjetar u leđa ovom brendu jer će mu na raspolaganju biti ogromni razvojni i tehnološki resursi koje Nijemci imaju. Mercedesu će vlasnički dio MV Aguste, pak, biti snažno pojačanje u tržišnoj utakmici koju vode sa BMW-om i Volkswagenom koji već posjeduju moto brendove.

Datum objave: 17/07/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook