Naslovna > Automobili > Mini > Cooper > Mini po njemačkom receptu
FOTO GALERIJA (7)

Tuning - Mini Cooper Coupe AC Schnitzer

Mini po njemačkom receptu

Samo nekoliko mjeseci nakon zvanične premijere atraktivni engleski dvosjed prošao je kroz ruke njemačkog tunera, koji je dodatno unaprijedio njegove mogućnosti i učinio ga još poželjnijim...

Mada se praktično nije ni zagrijao na tržištu, Mini Cooper Coupe već se našao na meti tunera. Atraktivan sportski dvosjed sa tradicijom poput Minija pravi je mamac za kupce. Znaju to i u taboru AC Schnitzera, te su ljubiteljima tuniranih engleskih minija već ponudili prvi tuning kit. Podsjećamo da se u radionici njemačkog tunera trenutno spremaju tuning kitovi za Cooper SD Coupe i S Coupe modele.

 

Vođeni iskustvom sa MINI Cooper S Cabriom, Nijemci su Coupeu ugradili LSD diferencijal na prednjoj osovini sa 75-postotnim zatvaračem, koji ostavlja dovoljno pogonske rezerve u dinamičnoj vožnji. Na taj način su dobili odličnu trakciju u krivinama te dodatno unaprijedili ionako dobru upravljivost Minijevog Coupea. Da bi doživljaj u vožnji bio potpuniji za čulo sluha, serijski zadnji lonac zamijenjen je novim akustičkim “Racing“ modelom, koji je izrađen od nerđajućeg čelika. Osim što pruža ugodniji zvuk ovaj izduvni sistem omogućava i dodatno osnaživanje motora, jer ima veće protočne mogućnosti. I pored toga Nijemci su se za sada zadovoljili sa 122 KS, koliko razvija serijski Mini Cooper Coupe sa 1.6-litarskim benzinskim agregatom.

 

Mada je snaga ostala ista, kočnice su pojačane sa četveroklipnim kočionim kliještima i samoventilirajućim diskovima, a dobijen je kraći kočioni put. Određene prepravke napravljene su i na vješanju, a ogledaju se u ugradnji tvrđih opruga i podesivih sportskih amortizera, što će vozačima Schnitzerovih Minija omogućiti da sami podese svoj automobil. Šminkanje automobila odrađeno je s puno ukusa i bez imalo pretjerivanja u prepoznatljivom stilu sa Schnitzerovim aluminijumskim naplacima i bočnim naljepnicama. Tuning tretman dobila je i unutrašnjost, koju sada krase nove ručice mjenjača i ručne kočnice, aluminijumske pedale i odmorište za vozačevu lijevu nogu, te velur patosnice sa logotipom njemačkog tunera. 

Datum objave: 01/06/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook