Naslovna > Vijesti > MKZ sa V6 agregatom
FOTO GALERIJA (11)

Lincoln

MKZ sa V6 agregatom

Kako bi se što bolje pozicionirao u srednjem segmentu, Lincoln će svoj MKZ nuditi u kombinaciji sa V6 agregatom ili 2.0-litarskim turbom

Za Lincoln se stvari ne odvijaju baš najbolje u posljednje vrijeme, pa Ford na sve načine pokušava da podigne ovaj brand na stepenicu više. Naredni korak ka tom putu je svjetska premijera modela MKZ na Salonu u New Yorku, nakon čega će se isti naći u prodaji na američkom tržištu. Lincoln obećava da je MKZ mnogo više od proslavljenog Ford Fusiona, iako su oba modela napravljena na istoj platformi, dijele neke agregate i još neke sisteme. 

 

No, kako bi se napravila distinkcija između dva modela, te kako bi se MKZ što bolje suprostavio odlično pozicioniranim rivalima kao što su BMW 3 i Audi A4, Lincoln će MKZ nuditi sa V6 agregatom (Fusion se nudi sa četverocilindričnim agregatima). Pored V6 agregata u MKZ-u će se naći još neki „superiorni“ sistemi kao što su CCD (Continuously Controlled Damping), prilagodljivi ovjes sa tri moda (Sport/Normal/Comfort), panoramski krov kao i tipka za automatsku transmisiju.  MKZ je prvi automobil koji je nastao u novom Linkoln dizajnerskom studiju, čiji je šef Max Wolff, koji je u kompaniju došao iz Cadillaca. I unutrašnjost i vanjština ovog modela su prilično slične konceptu kojeg smo vidjeli u Detroitu, ako izuzmemo sitnice kao što su brave na vratima, retrovizori i sl. Kada je motorizacija u pitanju spomenuli smo V6 agregat, koji ima zapreminu od 3.7-litara i razvija 300 KS.  Osim njega u ponudi će biti i 2.0-litarski četverocilindrični EcoBoost sa 240 KS. Kao treći u ponudi naći će se hibridni sistem u konfiguraciji sa Atkinson 2.0-litarskim agregatom i elektromotorom ukupne izlazne snage od 188 KS.  Hibridni MKZ će se nuditi u kombinaciji sa CVT i pogonom na prednje točkove, dok će 2.0-litarski turbo i V6 agregat biti upareni sa šestostepenom automatskom transmisijom i biće dostupni u varijantama sa pogonom na sve ili samo na prednje točkove.  Između ostalih u unutrašnjosti novog MKZ-a naći će se MyLincoln Touch sistem uparen sa 11 zvučnika, a za potpunu ugodnost tu je pročiščivać zraka, grijana prednja sjedišta sa deset opcija, sistem za kontrolu buke i potpuna LCD instumentalizacija. 

Datum objave: 03/04/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook