Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Moćne mašine na izgradnji dionice puta Banja Luka – Doboj

Putna infrastruktura

Moćne mašine na izgradnji dionice puta Banja Luka – Doboj

Na probijanju trase i na veoma zahtjevnim iskopima radi i nekoliko velikih hidrauličnih bagera 336D, 345D i 345C serije...

Na putevim, rudnicima, iskopima, kamenolomima i ostalim gradilištima širom BiH gdje je neophodna teška mehanizacija sa svojim proizvodima prisutan je i američki gigant Caterpillar. Podsjećamo da je ovlašteni distributer Caterpillara za BiH, preduzeće Teknoxgroup BH d.o.o. koji se osim prodajom bavi i servisiranja novih CAT mašina, te njihove prateće opreme.  Jedan od najvećih aktuelnih infrastrukturnih projekata u čiju realizaciju su uključene i CAT mašine je izgradnja autoputa Banja Luka – Doboj, tačnije dionice puta od Doboja ka Prnjavoru. Na probijanju trase i na veoma zahtjevnim iskopima radi i nekoliko velikih hidrauličnih bagera 336D, 345D i 345C serije, koji se uglavnom koriste za iskop zemljanog materijala i njegovo tovarenje na kamione. Za manje zahtjevne poslove zaduženi su bageri točkaši. 

 

Hidraulični bageri

 

Oni se odlikuju Cat ACERT™ tehnologijom koja kontroliše sagorijevanje u motoru i povećava njegovu efikasnost, te smanjuje količinu štetnih izduvnih gasova. Tu je i optimizovan hidraulični sistem konstruisan da pruži pouzdanost i najbolju moguću kontrolu nad mašinom. Kabina vozača je maksimalno prostrana, pruža bolju preglednost i lagan pristup prekidačima. Sve ovo osigurava najudobnije moguće radno okruženje za vozača. Dostupne su i mnoge opcije „ruku“ i „strijela“ za bagere, što nudi široki spektar konfiguracija za različite vrste primjena. Šasija Cat bagera je stabilna, istrajna i lako se održava. Caterpillar nudi širok spektar fabrički ugrađenih dodatnih hidrauličnih i radnih alata. Ova raznovrsnost, koja je najbolja u klasi, povećava iskoristivost i upravljanje na terenu. Brz i jednostavan servis omogućen je putem produženog servisnog roka, poboljšane filtracije, jednostavnog pristupa filteru i elektronske dijagnostike lagane za korištenje za povećanu produktivnost i smanjene troškove održavanja.

 

Zvjerski buldožeri

 

Osim bagera na gradilištu su prisutni i buldožeri D6T i D8R. I dok se D6T kao buldožer srednje kategorije sa motorom snage 153 kW i težinom od 18 tona uglavnom koristi za raspoređevanje materijala, kojeg sa iskopa odvlače kamioni i damperi, osjetno veći četrdesettonski D8R sa motorom od 231 kW je uključen u proboj trase na dionicama gdje do izražaja dolaze njegova raskošna snaga i velika potisna moć, ali i mogućnost kidanja stijena uz pomoć „rippera“ odnosno klina. Caterpillarove buldožere srednje kategorije odlikuju pouzdani dizel motori velike zapremine i visokog obrtnog momenta. Kabine su ergonomski konstruisane za maksimalnu produktivnost i komfor, dok su glavne komande jednostavne i njima se upravlja bez napora. I preglednost je uzorna, instrumentalne table su jednostavne za čitanje i informativne, a nivo buke nizak, dok je prostor za čuvanje stvari i opreme veliki.

 

Besprjekorno funkcionisanje

 

Velike buldožere odlikuje i napredni modularni sistem hlađenja koji kombinuje efikasan kapacitet hlađenja sa jednostavnijim servisiranjem...

 

Veliki buldožeri poput D8R su izdržljivi, snažni i laki za servisiranje, sa moćnim Caterpillar motorima koji ispunjavaju, u nekim slučajevima i prevazilaze ono što je propisano u regulativi koja se odnosi na emisije CO2. Velike buldožere odlikuje i napredni modularni sistem hlađenja koji kombinuje efikasan kapacitet hlađenja sa jednostavnijim servisiranjem, te omogućava da mašina besprekorno funkcioniše i u najzahtjevnijim okruženjima.

 

Udobne i efikasne kabine odlikuju odlična preglednost, ergonomski postavljene komande, te udobna sjedišta iz „Caterpillar Contour“ serije. Caterpillar svjetski poznati mijenjači brzina imaju veliki dijametar, te uljem hlađena kvačila velikog kapaciteta. Podignuti prenosni točkovi izoluju mjenjač od snažnih udaraca i tako produžuju radni vijek mašine. Šasija velikog buldožera gusjeničara je čvrsta, jaka i izdržljiva. Glavne modularne komponente konstruisane su za odličnu lakoću korištenja i servisa. 

Datum objave: 02/09/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook