Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Moćne mašine u bh. rudnicima

Posao se obavlja sa lakoćom

Moćne mašine u bh. rudnicima

Rudnik u Kaknju nedavno je obogaćen moćnom mašinom. Riječ je o gigantskom utovarivaču koji nosi oznaku RH90C...
> Izdžljiva mašina u kakanjskom rudniku
 
 
Jedan od najstarijih i za srednju Bosnu najvažniji rudnik uglja nalazi se u Kaknju. Sa svojom stogodišnjom tradicijom uz opskrbljavanje termoelektrane, kakanjski rudnik je jedna od  najvažnijih karika u održavanju energetskog sistema u BiH. U procesu iskopavanja u ovom rudniku prije pola stoljeća koristila su se za današnje vrijeme primitivna sredstva, da bi se u vrijeme komunizma koristile ruske mašine. U novijoj historiji kakanjski rudnik uglja uglavnom koristi mašine poznatog američkog proizvođača Catepillar.
 
 
Damperi, utovarivači, grederi... u ovom rudniku nose oznaku Cat, a jedna mašina se među njima ipak izdvaja. Radi se o gigantskom utovarivaču oznake RH90C, koji je nedavno došao na kakanjski kop.Iako na sebi nosi oznaku Bycirus (bisajrus), radi se o Catepillarovoj mašini.   170 tona teška mašina u prosječnom radu za sat vremena može utovariti 1.400 tona materijala, dok u bržem ritmu ova cifra ide i do nevjerovatnih 2.300 tona, sa stotinu utovara.  Osim toga, radi se o izdržljivoj i dugotrajnoj mašini koja je u kakanjski rudnik došla kao dio investicije.
 
 
 
Gigantska zvjer
RH90C se isporučuje sa dva dizelska agregata ili električnim agregatom, a kakanjski rudnik se odlučio za ovu drugu opciju, pa je iza bagera konstantno veliki kabal koji mašinu napaja električnom energijom. Električni agregat pokreće mašinu i njen hidraulični sklop koji obavlja operacije utovara. Ono što ovaj bager čini posebnim je njegova kašika čiji je kapacitet 10 kubnih metara. 
 
 
Gigantska mašina RH90C se od sličnih razlikuje po velikoj učinkovitosti koju joj donosi  kapacitetna utovarna kašika. Ono što slične mašine nemaju, a ova ima je konstantni pristpuni ugao kašike prilikom utovara bez obzira na kojoj visini da se kopa. Da li se radi o iskopu na dva, tri ili 12,5 metara koliki je maksimum ove mašine, kašika objektu prilazi pod istim uglom, sa istim utovarnim mogućnostima, što druge mašine nemaju.
 
 
 
 
Brzo i efikasno
 
 
Nove Caterpillarove mašine u kakanjskom rudniku u potpunosti mjenjaju sliku o  cjelokupnom radu...
U rudniku mrkog uglja Kakanj ističu kako im ovaj bager donosi uštedu u potrošnji, dok je utovarni ciklus mnogo brži u odnosu na stare mašine. Radnici su se brzo i efikasno navikli na novo radno okruženje, a nas su ispratili uz komentar da ova i slične mašine mjenjaju sliku o njima, jer više nisu masni i prljavi, te da se osjećaju kao da rade u potpuno drugom okruženju.  Nema sumnje da Catepillarove mašine, sa svojom naprednom tehnologijom i brigom za rukovaoce mašinama, rudnik u Kaknju vode u savremenu budućnost. 
 
 
Datum objave: 27/08/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook