Naslovna > Retro > Model legendarnog vozača na aukciji

Mercedes-Benz 300 SL Roadster

Model legendarnog vozača na aukciji

Prvu deceniju nakon Drugog svjetskog rata Formulu 1 obilježio je argentinski as Juan Manuel Fangio, koji je i dan danas uzor mnogim profesionalnim i amaterskim vozačima širom svijeta, a sada će jedan od njih imati priliku i da postane novi vlasnik modela svog idola...

Juan Manuel Fangio  bio je prva superzvijezda najbržeg cirkusa na svijetu, i značajno je dobrinio njegovom rastu popularnosti na globalnom nivou. Njegov doprinos auto-moto sportu je neizbrisiv i zato je i dan danas izuzetno cijenjen i poštovan od strane ljubitelja ovog sporta. Mnoge ljubitelje, poštovaoce i kolekcionare obradovala je vijest da će upravo jedan od modela legendarnog vozača izaći na aukciju, koja će biti održana od 28. februara do 04. marta ove godine. Riječ je o El Maestrovom  Mercedes-Benz 300 SL Roadsteru, koji mu je njemački brend poklonio 1958. godine, kada je najavio odlazak u penziju.

 

 

 

 

 


Ovaj model završen je u metalik svijetloplavoj, kremastoj boji, u motivu argentinske nacionalne zastave. Mercedesovo odavanje poštovanja  prema Fangiu se nastavilo, i na kraju je imenovan za predsjednika Mercedes-Benz Argentine 1974. godine. Na satu famozni SL 300 pokazuje nešto više od 70.000 prijeđenih kilometara, koje je vozeći ga lično napravio Fangio na svojim putovanjima po Evropi i Južnoj Americi. Od 1986. godine, ovaj model nalazi se u muzeju otvorenom u čast legendarnog vozača, kao dio ogromne zbirke vezane za njega. SL 300 Roadster prema tome i dalje ima svoj originalni mjenjač, volan i sjedišta. S obzirom na originalno i odlično stanje automobila, te na činjenicu da je bio u vlasništvu možda i najvećeg vozača svih vremena, nema sumnje da će prodajna cijena biti veoma visoka. Međutim konačna cifra će ostati tajna i neće biti javno objavljena.

 

Datum objave: 08/02/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook