Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Motocikl protiv reli automobila kroz jedan od najopasnijih kanjona na svijetu

Red Bull avantura

Motocikl protiv reli automobila kroz jedan od najopasnijih kanjona na svijetu

Uvršten na UNESCO-ovu probnu listu mjesta svjetske baštine 2021. godine te se ističe kao jedna od najzanimljivijih i najstrašnijih ruta na svijetu s 38 ručno izrađenih tunela, ozloglašenih u zajednici motosporta po svojim zastrašujućim izazovima...

Toprak Razgatlıoğlu, aktuelni FIM svjetski superbike šampion iz 2021. godine, i Ayhancan Güven, poznati takmičar iz DTM serije, odlučili su napustiti svoje uobičajene staze i suočiti se s off-road izazovom u turskoj regiji Kemaliye, unutar fascinantnog Dark Canyona. Dark Canyon je poznat kao jedan od najdubljih kanjona na svijetu i predstavlja omiljenu stazu kako za ljubitelje motocikala, tako i za zaljubljenike u automobile.

 

 

 


Kanjon se proteže na impresivnih 25 kilometara, ulazeći u dubinu od preko kilometra, s bazom koja se sužava na samo 10 metara, dok strme padine stvaraju fascinantan i izazovan krajolik. Odlučivši se na prvi silazak s tradicionalnih staza, Toprak Razgatlıoğlu i Ayhancan Güven poticali su jedan drugoga da istraže nove granice u ovoj adrenalinskoj potrazi. Ovaj dvojac trkača hrabro je izašao iz svoje zone komfora, prvi put iskušavajući se u off-road trkama.

 

 

 

"Vožnja motocikl u kanjonu se veoma razlikuje od vožnje na stazi. Moj motocikl je bio pretežak da bih se mogao zaustaviti, a teren nije bio lak za vožnju. Međutim, za mene je to bilo uzbudljivo iskustvo", rekao je Toprak Razgatlıoğlu, nosioc zastave koji je Turskoj donio slavu na Svjetskom prvenstvu u superbikeu 2021. godine. U međuvremenu, Ayhancan Güven, koji je ove godine zaslužio prestižnu platinastu licencu koju poželjni vozači širom svijeta teže, stupio je u ring s Škoda Fabia Rally2 automobilom, označavajući svoj prvi nastup u karijeri s ovim vozilom.

 

 

“Bilo je puno izazova u cijelom kanjonu, a kroz tunele je bilo prilično teško proći. Prvi put sam vozio ovaj auto, a upravljač je bio potpuno drugačiji od onog koji inače vozim. Bilo je to izazovno iskustvo, ali sam se jako zabavio", kazao je Güven.

Datum objave: 05/02/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook