Naslovna > Automobili > Renault > Clio > Na dodatnim stereoidima

Tuning - Cam Shaft Clio RS

Na dodatnim stereoidima

Ionako dovoljno “nabildani” Clio RS III, nakon prerade Cam Shafta dobio je dodatne stereoide, koji su mu donijeli veću snagu i novo ogibljenje…

Jedan od najboljih malih sportskih automobila svih vremena Clio RS iz 2005. godine polako, ali sigurno dobija kultni status. Njegov dvolitarski atmosferski benzinac koji je u prvobitnoj verziji razvijao 197, a poslije redizajna i okruglih 200 KS, sa novim Cliom 1.6 Turbo i definitivno je završio svoju karijeru. Istovremeno su porasli vrijednost i ugled preostalih Clio RS III modela, koji će zbog čistokrvne sportske koncepcije i kao polovnjaci još dugo ostati u centru pažnje ljubitelja uzbudljive vožnje.

 

Da bi im dodatno zagolicao maštu, ali i pokazao na koji način je moguće “osvježiti” Clio RS III, njemački tuner Cam Shaft predstavio je svoju dizajnerski maštovitu i elektronski osnaženu verziju.Cam Shaftov Clio RS poglede mami specifičnom grafitnom bojom, odnosno veoma kvalitetnom metaliziranom folijom sa kojom je oblijepljen čitav automobil. Tu su i jarko zeleni aluminijumski naplaci, retrovizori i “mrlje”, te interesantan nedvosmislen natpis na vjetrobranskom staklu “Move right - pomjeri se desno”, koji upozorava vozače ispred da oslobode lijevu traku na autoputu.Cliov fabrički 2.0-litarski atmosferski motor sa serijskih 197 elektronski je pojačan na 222 KS, dok je kapacitet Cliovih pluća povećan ugradnjom K&N fabričkog filtera vazduha. Serijski 17-inčni aluminijumski naplaci su ofarbani u zelenu boju, a na njima su Kumho pneumatici dimenzija 215/45. Vješanje serijskog Clia je tvrđe podešeno ugradnjom H&R federa, dok je kočioni sistem preuzet sa Meganea R26R Mk2. Zadnja klupa je izvađena, a na njeno mjesto je postavljen zaštitni kavez, koji je dodatno povećao i krutost karoserije. Cijena Cam Shaftovog tuning paketa za Clio RS nije zvanično objavljena.

 

Datum objave: 03/01/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook