Naslovna > Automobili > BMW > Neue Klasse > Najava budućeg iX3 modela

BMW Neue Klasse X

Najava budućeg iX3 modela

Nova električna platforma pruža dizajnerima priliku da se "vrate klasičnim BMW proporcijama", ističu iz kompanije...

BMW se nalazi usred transformacije, a potpuno električni Vision Neue Klasse X predstavlja prvi SUV u BMW-ovoj liniji koji nosi ime Neue Klasse. Prvi primjerci ovog SUV-a, veličine modela iX3, će izaći 2025. godine i pridružiti se produkcijskoj verziji limuzine Vision Neue Klasse koja je predstavljena prošle godine. Kao i kod originalnog koncepta Vision Neue Klasse, dizajn Neue Klasse X pruža predstavu o tome šta se može očekivati od konačnog proizvoda. X je drugi od šest planiranih električnih automobila koji će koristiti Neue Klasse platformu, a svi će biti predstavljeni između 2025. i 2027. godine.

 

 

 


BMW želi da naglasi značaj nasljednika iX3, pa su se odlučili fokusirati na njegovu suštinu, bez suvišnih elemenata. Kompanija ističe smanjenje dizajnerskog jezika, što bi mogao biti znak da su dizajneri konačno uzeli u obzir želje javnosti i kupaca za kreiranjem automobila sa manjom prednjom maskom ili rešetkom. Vision Neue Klasse ima užu rešetku, inspirisanu klasičnim BMW modelima poput 2002 i originalne Neue Klasse limuzine iz šezdesetih godina prošlog vijeka. Međutim, uprkos retro dizajnu, rešetka je modernizovana sa svjetlećim elementima, slično kao kod najnovijih BMW modela.

 


Nova električna platforma pruža dizajnerima priliku da se "vrate klasičnim BMW proporcijama", ističu iz kompanije. Iako nije potpuno jasno šta je tačno ograničavalo takve izbore u prošlosti kod konvencionalnih automobila, Neue Klasse X očigledno nastoji zadržati nižu liniju pojasa i prepoznatljivu estetiku "ajkulinog nosa", koja je već impresionirala pri uvođenju ovog stilske prakse. Stoga, vozilo više nalikuje na SUV ili SAV (Sports Activity Vehicle), kako ga BMW naziva, nego na limuzinu. Ipak, prisustvo panoramskog krova i veoma niska linija pojasa daju automobilu prozračan i moderan izgled.

 


Budući da je riječ o konceptu, trenutno nema službenih podataka o dometu i pogonu modela Neue Klasse X. Međutim, potvrđeno je da koristi BMW-ovu šestu generaciju eDrive tehnologije, koja omogućava 30 posto veći domet i poboljšanja u brzini punjenja. Nova arhitektura koristi okrugle baterijske ćelije koje su energetski gušće, dok će vozilo koristiti 800-voltnu arhitekturu za brzo punjenje. Umjesto da naglasi samo tehnološke karakteristike, Neue Klasse X nam daje uvid u to kako će nova generacija električnih vozila biti upravljana, ističući napredne šasije i pogonske jedinice koje će pružati superiorno iskustvo vožnje prilagođeno individualnim potrebama korisnika. BMW je razvio nove kontrolne jedinice poznate kao "super mozgovi", koje imaju do 10 puta veću računarsku moć. Ovi "super mozgovi" uključuju odvojene jedinice za upravljanje pogonom i autonomnu vožnju.

 


U enterijeru se koristi značajna količina plastike reciklirane iz mora, dok čak 30 posto unutrašnjeg plastičnog sadržaja čine odbačene ribarske mreže. Revolucionarni Panoramic Vision sistem podiže tradicionalni infotainment na potpuno novi nivo. On projektuje informacije na visini koja je savršeno prilagođena vozaču, obuhvatajući čitavu površinu vjetrobranskog stakla. Kada je u vožnji, BMW 3D Head-Up Display pruža korisne informacije kao što su asistencija u vožnji i navigacija u saobraćaju.

 


Proizvodnja automobila na fosilno gorivo počeće u trećem kvartalu 2024. godine, a već su prošli testiranja. U poređenju s trenutnom linijom modela X3 i iX3, nova generacija će se znatno razlikovati zahvaljujući platformi Neue Klasse, koja će poslužiti kao osnova za novi električni automobil, što će rezultirati jasnom razlikom između ova dva modela.

Datum objave: 25/03/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook