Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Najavljen kraj motorima sa pogonskim gorivom

Hyundai

Najavljen kraj motorima sa pogonskim gorivom

Južnokorjeski proizvođač automobila najavio je danas na IAA Mobility sajmu u Minhenu da će do 2035. godine, u skladu sa legislativom EU prestati proizvodnja vozila sa SUS agregatima...

Između ostalih, Hyundai je najnovija kompanija koja je objavila da će slijediti strategiju smanjenja emisije štetnih gasova, što znači kraj motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem. Samim tim u budućnosti će u ponudi biti automobili sa alternativnim izvorima pogona, prije svega električnom energijom, ali i hidrogenskim pogonom. Prva makro-regija u svijetu koja je generalno pokrenula zakonsku inicijativu za ograničavanje emisije ugljen dioksida, je Evropska Unija, pa su tako i u Hyundaiju odlučili da do 2035. godine, na stari kontinent isporučuju jedino vozila koja ne emituju štetne gasove.

 

 

 

 

 

Konkretno ova godina je izabrana u skladu sa zakonom koji je  Evropska Komisija predložila i o kome će glasati države članice, a on obuhvata i odredbu kojom se ukida prodaja novih automobila sa SUS pogonom do 2035. godine. Dalje, Hyundai u današnjoj najavi planira da do 2040. godine zaustavi prodaju „dizelaša“ i „benzinaca“ na globalnom nivou to jeste, na velikoj većini tržišta, u skladu sa infrastrukturom i drugim uslovima.   Takođe ova kompanija procjenjuje da će električna i hidrogenska vozila činiti 80 posto ukupne godišnje prodaje do tada, dok bi se prema istoj procjeni postotak ovih vozila u godišnjoj prodaji trebao popeti do 30% do kraja ove decenije. U međuvremenu, čitavo globalno poslovanje kompanije biće pokretano obnovljivom energijom do 2045. godine, prema dugoročnom planu. Ova kompanija predstavila je više projekata u okviru predstavljenog plana, a mnogi su najavljeni i očekuju se njihove premijere u budućnosti. Koncept model Prophecy prikazuje se na IAA sajmu u Minhenu, kako bi najavio dolazak proizvodnog modela 2022. godine, kao i limuzina Ioniq 6. Električni crossover Ioniq 5 postoji i kao robotaksi sa autonomnim sistemom vožnje nivoa 4, a u planu je i pokretanje službe taksija bez vozača.

Datum objave: 06/09/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook