Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Najavljen novi redizajn

Suzuki Vitara

Najavljen novi redizajn

Iako se peta generacija Vitare nazire na horizontu, Suzuki odbija brzati s njenim uvođenjem, preferirajući umjesto toga dodatno osvježiti aktuelni model kako bi produžio njegovu atraktivnost na tržištu...

Suzuki Vitara u svojoj aktuelnoj, četvrtoj generaciji, predstavljena je na sajmu automobila u Parizu 2014. godine, a od tada je prošla kroz dva redizajna, uključujući i nedavni za modelsku 2024. godinu. Suzukijevi stručnjaci su odlučili nastaviti prodaju aktuelnih modela, poput Vitare, iz dva razloga - prvo, iako Suzuki radi na razvoju električnih automobila, planira zadržati modele sa SUS motorima, dok se drugi razlog odnosi na konstantno visoku potražnju za ovim SUV-om. S obzirom na to da je Vitara prisutna na tržištu gotovo punu deceniju, Suzuki je odlučio iskoristiti njen uspjeh. Za proizvođače poput Suzukija, period od deset godina predstavlja uobičajen radni vijek za jedan automobil, što samo potvrđuje i dugovječnost Vitare, koja se prvi put pojavila na tržištu još davne 1988. godine.

 

 

 


Ovaj potez Suzukija odražava njihovu strategiju prema električnim automobilima, gdje imaju značajne projekte, ali istovremeno jasno ističu da neće napustiti modele sa SUS motorima. Iako nova generacija Vitare nije planirana, brend je odlučio osvježiti postojeći model, što je jasan pokazatelj njihove predanosti održavanju konkurentnosti na tržištu. S devet i po godina iza sebe, Vitara je prošla kroz prvi redizajn 2019. godine, a sada je na redu drugi koji se ističe svojom suptilnošću. Glavne promjene fokusirane su na prednji dio vozila, gdje je novi branik donio suptilne izmjene, uključujući uklanjanje kućišta za svjetla za maglu i dodavanje sportskijeg izgleda centralne rešetke u crnoj boji. Područje između prednjih svjetala je takođe lagano izmijenjeno, eliminišući dvostruke gril lajsne.

 


U sklopu osvježenja, Suzuki je proširio ponudu aluminijskih točkova s novim, aerodinamičnijim dizajnom, prateći trend moderne estetike. Takođe, dodata je nova paleta boja, uključujući nijanse Titan sive i Sphere plave, čime se pruža veći izbor personalizacije. Osvježenje obuhvata i pet boja za karoseriju, kao i isto toliko kombinacija s krovom u drugoj boji, što dodatno naglašava individualnost vozila. U unutrašnjosti, kupci će doživjeti nadogradnju s Suzuki Connect infotainment sistemom koji sada uključuje novi 9-inčni ekran osjetljiv na dodir. Takođe, unaprijeđeni asistenti za vožnju pružaju dodatnu sigurnost i olakšavaju vozaču upravljanje vozilom, što doprinosi još sigurnijem i udobnijem iskustvu vožnje.

 


Ponuda motora za Suzuki Vitaru 2024 ostaje praktično nepromijenjena, s kontinuitetom dostupnosti dva MHEV hibridna motora. Iako su Japanci najavili uvođenje 1,2-litrenog bloka, detalji o tome su još uvijek oskudni. Među postojećim opcijama nalazi se i 1,5-litreni atmosferski motor koji sada razvija 116 KS umjesto prethodnih 102 KS, s novom mogućnošću automatskog mjenjača. Još jedna opcija je provjereni 1.4-litreni BoosterJet turbobenzinac, koji i dalje nudi istih 129 KS. Kupci će i dalje imati mogućnost biranja između pogona na prednjim ili na svim točkovima s oznakom All Grip. Ažurirana Vitara očekuje se u prodajnim salonima ovog ljeta, nudeći kontinuitet i inovacije u istom paketu.

Datum objave: 02/04/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook