Naslovna > Automobili > Aston Martin > DBS > Najbolja verzija za kraj proizvodnje

Aston Martin DBS 770 Ultimate

Najbolja verzija za kraj proizvodnje

Aston Martin ne dijeli informacije o cijenama, ali to nije važno jer je rečeno da je svaki od njih već prodat. Proizvodnja počinje kasnije u prvom kvartalu ove godine, a isporuke počinju na ljeto...

Izreka da svim dobrim stvarima mora doći kraj je kliše najvišeg reda, ali savršeno sumira Aston Martin DBS 770 Ultimate. Auto koje je ovaj brend upravo predstavio je vrhunac proizvodnje za trenutnu generaciju DBS-a, što je prestižan način da se kaže da je ovo kraj linije. Neizvjesno je da li se natpisna pločica vraća s čistom V12 snagom, ali u 770 Ultimate obliku, izlazi kao najmoćniji DBS svih vremena. Kao takav, vjerovatno možete pogoditi šta znači 770. To je metrička ocjena konjskih snaga njegovog 5,2-litarskog V12 s dva turbo punjača koji iznosi 759 KS. Jedini način da dobijete više KS od Gaydona je elektrifikacija, tako da DBS 770 Ultimate sigurno opravdava svoje ime.

 

 

 


Dodatno fino podešavanje parametara motora doprinosi konačnoj ocjeni snage, koja je uzgred dovoljna da veliki GT automobil pogura sve do 340 km/h, a posebna kalibracija mjenjača za 8-brzinski automatik takođe pomaže u tome. Poboljšana snaga obično zahtijeva nadograđene kočnice, ali standardna DBS keramika je već na visini zadatka. Kao osvježenje, tu su diskovi od 410 milimetara sprijeda i 360 mm pozadi. Upravljač je ipak unaprijeđen zahvaljujući novom čvrstom stubu upravljača koji povećava i preciznost i povratnu informaciju vozaču. Šasija je takođe malo tvrđa, a Aston Martin kaže da vješanje dobija posebnu kalibraciju koja povećava "kontrolu i smirenost bez kompromisa po kvalitetu vožnje".

 


DBS 770 Ultimate se vozi na naplatcima od 21 inča dostupnim u tri završne obrade. Dugački poklopac motora uključuje novi ventilacijski otvor motora "potkova". Novi prednji razdjelnik vazduha je u igri, a tu je i dosta dijelova od karbonskih vlakana. Unutra su standardna Sports Plus sjedišta obučena u prošivenu kožu i alkantaru. Posebna kontrastna obloga je ekskluzivna za 770 Ultimate, i naravno naći ćete posebne oznake koje identifikuju mjesto svakog automobila u seriji od 499 vozila.

Datum objave: 18/01/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook