Naslovna > Vijesti > Najbolji dajakaš u BiH je Andrej Zamolo

Red Bull Dajak

Najbolji dajakaš u BiH je Andrej Zamolo

Obilna kiša i nabujali Vrbas nisu pokvarili dobro raspoloženje među prisutnima koji su pratili prvu Red Bull Dajak utrku, organizovanu pored Kastela u Banja Luci, a na kojoj je slavio Andrej Zamolo

Kolika je ljubav prema dajaku, posebnoj vrsti čamca koji se vozi uz pomoć velike motke umjesto vesla, najbolje pokazuje održano takmičenje prethodnog vikenda u Banja Luci. Veliki broj gledalaca i 32 takmičara nisu pobjegli od kiše, te su se dobro zabavili na i pored nabujalog Vrbasa. Kiša koja je uporno padala, osim što je na početku rastjerala veliki broj gledalaca od kojih je najupornijih nekoliko stotina ostalo do kraja, i dajakašima je znatno otežala trku.

 

Vodostaj Vrbasa je znatno narastao, a kako se format Red BullDajaka bitno razlikuje od tradicionalnih trka dajakom, jer se radi o sprint trci koja zahtijeva i veliku tehničku vještinu, bilo je dosta prevrtanja i sudara. No, sve je prošlo u okvirima sportskog fer pleja i bez kazni od strane sudija (Boris Savić, LjubišaTomaševic i Darko Savić). Ni voditelj Aleksandar Vranješ nije dozvolio da ga kiša omete u njegovom poslu, koji je obavio izvrsno.

 


Kiša nije omela ni prvog favorita, Andreja Zamola, koji je već u prvom krugu suparnike ostavio daleko iza sebe. U finalu su se našli Andrej Zamolo, Nebojša Tadić, Dragan Babić i Igor Kuzmanović, a kao pobjednik iz neizvjesne finalne trke izašao je Andrej - šampion prve Red BullDajak trke. Drugoplasirani je bio Dragan Babić, a treće mjesto je zauzeo Igor Kuzmanović.Andrej inače dolazi iz porodice sa velikom dajakaškom tradicijom. Njegov pokojni otac Antonio je pravio čamce i bio prvak tradicionalnih dajak trka 12 godina. Andrej vozi dajak 27 godina, a prvak je bio čak 16 puta. Ljubav prema dajaku prešla je sa oca na sina.


Nakon trke, Andrej je izjavio: "Red BullDajak trka je drugačija od tradicionalne, potrebna je velika spretnost i to je efektivna sprint trka gdje se mala greška plaća ispadanjem. Finalna trka je bila neizvjesna, moji najveći rivali su bili u finalu. Nisam bio siguran u ishod, ali pobijedio sam."O svojoj ljubavi prema dajaku Andrej kaže: "Ovaj sport volim jer sam rođen pokraj rijeke Vrbasa i moj otac mi je nekako prebacio svoju ljubav prema čamcima. Posvećenost izradi čamaca i vožnji i ta velika ljubav daju ti prednost nad drugim takmičarima. Ako osjetiš čamac kako plovi i kako ga nose brzaci, onda je uspjeh u trci puno izvjesniji."

 

Datum objave: 05/08/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook