Naslovna > Teme > Najbolji od najboljih

10 najboljih sportskih automobila

Najbolji od najboljih

Donosimo vam deset najboljih sportskih automobila prema izboru američkog CNBC – a....

Odabrati najbolje sportske automobile svakom žiriju predstavlja izuzetno težak zadatak. Razlog – zaista ih je mnogo. Naime, pod pojmom sportski automobil podrazumijeva se vozilo sa dva sjedišta, kompaktnim okvirom i ugrađenim stilom. Novi sportski automobili nisu baš mogli da stanu rame uz rame sa nekim od legendi autoindustrije, jer su oni pokazali da su uspjeli da odole vremenu.

 

Američki CNBC odabrao je deseta najboljih sportskih automobila, a mi ih vam upravo predstavljamo.

 

10. Lamborghini Miura je automobil za koji se vjeruje da je jedan od najegzotičnijih automobila koji je ikada predstavljen. Ovaj sportista se proizvodio od 1966 pa do 1972. godine. Ispod poklopca motora krio se V12 motor, pa je Miura – i donio titulu najbržeg automobila svih vremena, jer je jurio čak 274 km/h.

 

9. Ferrari 250 GTO je izuzetan raritet, a to potvrđuje činjenica da je tek 36 komada ovog automobila proizvedeno. Nosio je titulu jednog od najprefinjenijih i najelegantnijih sportskih automobila koji su ikada napravljeni. Sasvim zasluženo.

 

8. Acura NSX  je sportski automobil koji se na sceni pojavio 1990 – ih godina. Svi sturčnjaci su se složili sa konstatacijom da je upravo ovaj model natjerao svoju konkurenciju, Porsche i Ferrari da ozbiljnije pristupe dizajniranju svojih egzotičnih automobila.

 

7. Jaguar E-Type je sportski automobil koji će ostati upamćen kao izuzetno jedinstven automobil konkurencije, koji je čak i Enzo Ferrari pohvalio, i nije krio oduđevljenje ovim automobilom. Upravo zbog toga, mnogi ga smatraju jedinstvenim i neponovoljivim.

 

6. Dodge Viper je američki sportski automobil, pa su ga upravo i oni preferilali. On je nešto novijeg datuma, jer je bio u proizvodnji od 1992 pa sve do 2010. godine. I danas važi za jedan od boljih sportskih automobila na svijetu.

 

5. Shelby Cobra nije nepoznanica, naročito u svijetu trkačkog sporta. Ovaj automobil je osmilio teksaški farmer, Carol Shelby, a predstavljao je kombinaciju biratnskog tijela automobila, i američke prepoznatljive V8 snage.

 

4. Mazda MX – 5 Miata je sportski automobil koji malo kome može na prvu da padne na pamet. Ovaj model svakako ne spada u jedan od prvih izbora. Međutim, vjerovali ili ne, ono što ističe ovaj automobil od ostalih sportskih automobila jeste to što je ušao u Ginisovu knjigu rekorda, kao naprodavaniji dvosjedi ikada u istoriji.

 

3. Mercedes – Benz SL je automobil koji je prvi put proizveden 1954. godine, a do danas je ostao neprepoznatljiv, i to po spoji tehnologije, po zapanjujućim performansama, stilu i luksuzu.

 

2. Chevrolet Corvette je sportski automobil koji ima izuzetno bogatu istoriju. Naime, on se kontinualno proizvodi već 60 godina, pa uprao zbog toga nosi titulu „američkog sportskog automobila“.

 

1. Porsche 911 je prema izboru najbolji sportski automobil svih vremena! U poslednjih 50 godina on se kontinuirano proizvodu, a izmjene, i to minimalne  na dizajnu. Očigledno je da se Porsche vodi onim receptom – što je dobro, ne treba da se mijenja.

 

Datum objave: 09/12/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook