Naslovna > Vijesti > Najbolji poslovni rezultati u istoriji brenda

Bentley

Najbolji poslovni rezultati u istoriji brenda

Prvi kvartal 2021. godine je donio rekordan rast prodaje luksuznog proizvođača od čak 40% u odnosu na isti period prošle godine i povećanje profita na 56 miliona funti...

Britanski brend, poznat po proizvodnji ekskluzivnih automobila u malim serijama, doživio je u prvom kvartalu ove godine najbolje prodajne rezultate u 102 godine dugoj istoriji. Jedan od bitnih razloga je bilo proširenje game SUV modelom Bentayga, koji sada čini više od 40% svih prodatih vozila, ali se najbitniji uzrok istorijskog rezultata ipak krije u velikoj ekspanziji Bentleya na kineskom tržištu. Prodaja je, naime, povećana za 187% u odnosu na prvi kvartal 2020. godine, čemu je u velikoj mjeri pomoglo predstavljanje nove generacije limuzine Flying Spur, koja je izuzetno popularna u Kini. Oporavak tržišta luksuznih automobila je zabilježen i na ostalim tržištima pa su Bentleyevi rezultati u Americi bolji za 17%, a u Velikoj Britaniji su uprkos anti pandemijskim mjerama zatvaranja porasli za 15%.

 

 


Britanci su učinili sve da olakšaju posao svojim mušterijama, pa su kupci izuzetno ekskluzivnih primjeraka poput Blowera i Bacalara prilikom izbora opreme imali priliku da putem video poziva direktno razgovaraju sa Adrianom Hallmarkom, direktorom kompanije, te u većini slučajeva dolazak u prodajne prostore nije bio potreban. Povoljni prodajni rezultati se očekuju i u budućnosti, ali u Bentleyu zadržavaju izvjesnu dozu opreza zbog nepredvidljivih posljedica pandemije. Zbog proizvodnje vozila u manjim serijama se u bližoj budućnosti ne očekuju problemi sa poluprovodnicima koji trenutno potresaju automobilsku industriju, a i broj naručenih modela je povećan za 50% u odnosu na prethodnu godinu. Da brend postaje popularniji širom svijeta govori i činjenica da 75% kupaca prije narudžbe nije posjedovala Bentley. Sa novim kupcima dolaze i novi ukusi, te britanci navode da su piano crni ukrasni umeci prestigli orahovo drvo kao najpopularniji izbor kupaca ekskluzivnog brenda.

Datum objave: 06/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook