Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Najbrže "mašine" svijeta u oktanskom okršaju

Ultimativna Red Bull trka

Najbrže "mašine" svijeta u oktanskom okršaju

Vrhunski svjetski vozači za upravljačima nekih od najbržih "mašina" svijeta odmjerili su snage u trci ubrzanja. Riječ je o trkama ukupno pet vozila, a to su bolid Formule 1, MotoGP motocikl, rallycross i WRC automobil, kao i električni "superkombi" Ford SuperVan 4.2...

Ako biste izazvali F1 bolid, MotoGP motocikl, reli i WRC automobile i električno super vozilo Ford SuperVan, u trci na 402 metra, ko bi pobijedio? Upravo to je zanimalo i ekipu Red Bulla koja je organizovala trku baš ovih vozila. Kao što je dobro poznato, F1 automobili su najbrži na četiri točka, ali da li bi mogli nadmašiti brzinu MotoGP motocikla? Moderni WRC automobili takođe pružaju visok nivo brzine, dok su automobili za Svjetski reli kros posebno dizajnirani za kratke sprinteve. Ne smijemo zaboraviti ni Ford SuperVan 4.2, sa svojim direktnim prenosom i impresivnom sposobnošću ubrzanja. U vožnji ovih vozila učestvovali su  vrhunski vozači iz svjetskog motosporta - i to najnoviji vozač u F1, Liam Lovson, vozeći RB8 iz Red Bull Racing tima, kao i Moto GP šampion i razvojni vozač u Red Bull KTM Factory Racing timu, Dani Pedrosa, koji je upravljao RC16 motociklom.

 

 

 


Šampion u WRX-u, Timi Hansen, sjedio je za upravljačem svog Peugeot-Hansen 208 reli kros automobila, dok je WRC zvijezda Adrien Fourmo vozio Ford Puma Hybrid Rally1. Legendarni pobjednik Le Mans trke, Romejn Dima, upravljao je petim vozilom ove trke - Fordom SuperVan-om, potpuno električnim čudovištem koje je nedavno osvojilo Pikes Peak Hill Climb. Domaćini na ovoj trci su bili poznati jutjuber Met Votson i motociklista Met Džons, koji su se i okušali u ovim odmjeravanjima snage i brzine.  U prvoj trci Dani Pedrosa je napravio čist start, a u stopu ga je pratio WRC automobil, ostavljajući World RX i F1 bolid daleko iza. Ali nakon nekoliko metara, Liam Lawson se popeo na drugo mjesto i pokušao da stigne KTM, ali prednost Pedrose je bila nedodirljiva. Druga trka počinje nakon što je domaćin Met Džons preuzeo volan u WRC automobilu. Pedrosa je, opet, daleko ispred sa Laovsonom na drugom mjestu, a Hansenom na trećem.

 


U posljednjoj trci Met Džons mijenja snagu reli automobila za suludu električnu snagu Ford SuperVana 4.2. To je ujedno bilo i najveće iznenađenje trke, jer Pedrosa je ostvario treću uzastopnu pobjedu. Lovson je napravio svoj najbolji start, ali kombi je kao raketa, prestigao RB8 do cilja. Prema Pedrosi, imao je još više snage u svojoj desnoj ruci, ali je morao da je umiri kako bi osigurao maksimalno prijanjanje pneumatika, a upravo to mu je omogućilo najbrži mogući start na klizavoj površini.  Krajnji rezultat govori da na kratkoj stazi, niko nije mogao nadmašiti Danija Pedrosu, Liam Lovson ga je blisko pratio u RB8 u prvih dvije trke, ali pravo iznenađenje bilo je kada je SuperVan pobijedio F1 automobil za 0,1 sekundu u finalnoj trci.

Datum objave: 25/09/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook