Naslovna > Automobili > McLaren > BP23 Hyper-GT > Najbrži McLaren ikad?
FOTO GALERIJA (7)

McLaren BP23 Hyper - GT

Najbrži McLaren ikad?

Maksimalna brzina ovog 1.6 miliona funti vrijednog hibridnog trosjeda će premašiti 390 km/h, čineći ga bržim od nekadašnjeg rekordera McLarena F1.

Pored Senna GTR-a modela, McLaren je akteulni Geneva Motor Show iskoristio za najavljivanje novog  trosjeda Hyper-GT, koji će izgleda  biti najbrži automobil koji je ikada proizveo ovaj brend. Kaže se da je sposoban da premaši 390 km/h, što je brže  McLarena F1 iz devedesetih, koji je tada sa potignutih 391 km/h bio najbrži produkcijski automobil na svijetu. Još uvek ne možemo videti novi model kodnog imena BP23, ali znamo da će imati hibridni benzinsko-električni pogon i centralno postavljeno vozačevo sedište. Nove skice koje su izašle pokazuju jedinstveni izgled sjedišta, kao i upravljačku instrumentu tablu fokusiranu na vozača i opremljenu digitalnim instrumentima. Iz kompanije McLaren tvrde da će, pored jasnih performansi automobila, biti i najluksuzniji automobil koji će napustiti fabriku Woking do danas. Opisan je kao "najkvalitetnije dizajnirani i luksuzni McLaren ikad proizveden", a ako je vjerovati glasinama hibridni pogon će za osnovu koristiti snažni 4.0-litarski twin-turbo V8, koji smo već vidjeli u novom 720S.

 

 

Generalni direktor McLarena Mike Flewitt  je potvrdio u Ženevi da ćemo vidjeti novi automobil na javnom predstavljanju već ove 2018. godine. Cjelokupna proizvodna linija BP23 od 106 automobila je prema njegovim riječima već rasprodana i to po cijeni od 1,6 miliona funti! Svaki BP23 ima neku vrstu personalizacije od McLarenovog odjela za specijalne operacije (MSO). Naziv automobila još nije objavljen, ali mi znamo da neće pratiti alfanumeričku strategiju koja se do sada koristi. Što se tiče rasporeda sjedenja putnika, BP23 trosjed povlači paralelu sa legendarnim F1 modelom, koji je takođe koristio tu konfiguraciju. Vozačevo sjedište se nalazi na sredini u prednjem dijelu automobila, dok su dodatna dva sjedišta lijevo u desno iza njega u drugom redu...
 

Datum objave: 12/03/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook