Naslovna > Vijesti > Najjači i najbrži SUV na svijetu debitirao

Drako Dragon

Najjači i najbrži SUV na svijetu debitirao

Drako Dragon će se proizvoditi u SAD-u sa ciljanom proizvodnjom od 5.000 primjeraka godišnje, međutim, početne isporuke kupcima se ne očekuju do 2026. godine. Cijena ovog SUV će počinjati od 290.000 dolara, a dostupan je za rezervaciju upravo sada...

Drakoovo praćenje GTE EV superautomobila koji je privukao pažnju još 2020. sada je predstavljen u Los Anđelesu i zove se Dragon. Dragon je tehnički SUV sa dvoja vrata, iako se velika galebova krila otvaraju za dovoljan pristup prednjim i zadnjim sjedištima, a unutra ima mjesta za pet osoba. Kako sada stvari stoje ovaj električni SUV postiže brzinu od 100 km/h za isto vrijeme za koliko i najbrža serijska vozila na svijetu – za 1,9 sekundi, na putu do najveće brzine od preko 320 km/h. Ove nevjerovatne cifre Drako Motors potkrepljuje pogonskim sklopom koji proizvodi 2.000 kombinovanih konjskih snaga.

 

 

 


Svaki točak ima vlastiti motor, koji se napaja baterijom koju je dizajnirao Drako. Detalji paketa nisu dati, ali kompanija kaže da se može brzo puniti na 500 kW kako bi povratio 80 posto svog dometa za 10 minuta. Procjenjuje se da je to 540 kilometara, a Drako procjenjuje cijeli domet na 675 s punom baterijom. Sistemom upravlja Drako DriveOS - jedan višejezgarni ECU koji zapravo upravlja svime na SUV-u.

 

 

 

Još jedan faktor u performansama Dragon-a je njegova struktura od karbonskih vlakana. Drako kaže da je to prvi SUV koji koristi takvu strukturu, smanjujući težinu za 50 posto uz povećanje krutosti. Masa praznog vozila sada iznosi 2253 kg, što znači da je lakši od Tesle Model X Plaid, dok ima veći domet i skoro duplo veću snagu. Dragon je dizajniran u Italiji sa okom za egzotični stil, performanse i efikasnost. Prednji dio ima oblik sličan konceptu Dodge Charger Daytona SRT.

 

 

Unutrašnjost je fokusirana na tehnologiju i ima centralni ekran osjetljiv na dodir od 17,1 inča sa manjim ekranom za vozača. Na volanu se nalaze taktilne komande u inače minimalističkom rasporedu. Dostupan je sistem za zabavu na zadnjim sjedištima, a pažljivim pogledom na uglove instrument table otkrivaju se ekrani za bočne kamere. Predstavnik Drako Motorsa rekao je za da će standardni bočni retrovizori biti dostupni američkim kupcima ako kamere ne budu legalne do trenutka kada Dragon krene u prodaju.

Datum objave: 18/11/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook