Naslovna > Automobili > Aston Martin > Vantage > Najjači kabriolet brenda do sada sa 690 KS

Aston Martin V12 Vantage Roadster

Najjači kabriolet brenda do sada sa 690 KS

Ukupan broj Roadstera koje će Aston Martin napraviti će biti samo 249, a zanimljivo je da su svi već rezervisani. Za odabrane kupce, proizvodnja počinje u trećem tromjesečju 2022. godine, a isporuke počinju do kraja godine...

Kroz istoriju Aston Martina, luksuzni britanski brend je već nudio V12 snagu u kabrioletima, međutim, sada je na scenu stupilo nešto potpuno novo. Proizvođač je predstavio Vantage Roadster, ali po prvi put se može dobiti sa pojačanim V12 motorom. Koristi isti 5,2-litarski 12-cilindarski agregat sa dvostrukim turbopunjačem iz V12 Vantage s tvrdim krovom, koji i dalje ispumpava 690 KS, kojim upravlja osmostepeni automatski mjenjač postavljen u zadnjem dijelu automobila. Ubrzanje od 0 do 100 km/h obavlja za 3,5 sekunde, a može razviti čak 320 km/h.

 

 

 


Ostalo dolazi kao standardno izdanje V12 Vantage-a, iako nema ništa standardno u vezi sa takvim vozilom. Prednji dijelovi karoserije napravljene su od ugljeničnih vlakana, kao i bočni paneli, dok su nazad, poklopac prtljažnika i zadnja maska napravljeni od laganog kompozitnog materijala. Roadster se zaustavlja zahvaljujući agresivnim keramičkim kočnicama sa čeljustima sa šest klipova naprijed i četiri nazad. Oni su montirani na točkovima od 21 inča i nose Michelin Pilot Sport 4S gume.

 


„Izuzetno mnogo smo radili kako bismo osigurali da V12 Vantage Roadster posjeduje istu snagu i dinamiku koja karakteriše V12 Vantage Coupe dok ga nadmašuje u smislu sirovog uzbuđenja koje vozač postiže samo vožnjom sa spuštenim krovom“, rekao je glavni tehnički direktor Aston Martina Orberto Fedeli. „S više snage i obrtnog momenta od bilo kojeg Vantage Roadstera prije njega, širom šasijom s precizno podešenom kalibracijom vješanja i do deset puta većom silom potiska od serijskog Vantage Roadstera.

Datum objave: 22/08/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook