Naslovna > Vijesti > Najmlađi ali najbolji

Red Bull Air Race u Las Vegasu

Najmlađi ali najbolji

Deseci hiljada ljudi u Las Vegasu prisustvovalo je pretposljednjoj ovosezonskoj trci Red Bull Air Race šampionata. Bonhomme, Arch i Lamb došli su u Las Vegas kako bi jednu trku prije kraja stekli prednost u opštem poretku.

Jak vjetar nije dozvolio najboljim pilotima da pokažu najviše u samoj završnici trke. Lider u opštem poretku, Paul Bonhomme krenuo je prvi i prvi je osjetio udare vjetra, koji su ga natjerali da probije limit u vertikalnom okretu. Njegov let nije bodovan  i ocijenjen je nezavršenim. Austrijanac Hannes Arch bio je naredni i platio je cijenu zbog toga što je bio previše samopouzdan. Udario je u dva stupa i zaradio kaznene sekunde. To mu je u konačnici donijelo vrijeme koje se nije moglo ni svrstati u tzv. „najbrže luzere“. Nakon njih na red je došao treći pretendent na naslov, veteran Nigel Lamb. Arch i Bonhomme su znali da ako Lamb odveze dobro, naslov im može izmaći.

 

Lamb je imao odličan let i zadovoljio je i sebe i svoj tim. Ali, tada su se vremenski uslovi pogoršali i Teksas je zahvatila oluja. Pete McLeod, najbrži u kvalifikacijama, dao je obavijest da se neće trkati u takvim uslovima. Uprava trke je donijela odluku da se trka produži izvjesno vrijeme, ali sreća je Red Bull Air Race šampionatu još jednom okrenula leđa. Mnogi stupovi su bili znatno oštećeni i nije bilo vremena za njihovu popravku, pa je direktor trke, Jim DiMateo prekinuo trku, a javnost obavijestio da će se rezultati trke poništiti, a koristiće se rezultati kvalifikacija.

 


Tako se na podijum popeo najmlađi pobjednik ikada, tridesetogodišnji Pete McLeod, a na drugu stepenicu je stao najstariji takmičar Nigel Lamb, koji je ovim bodovima došao do prvog mjesta u opštem poretku. Treće mjesto zauzeo je Nijemac Matthias Dolderer, dok su Arch i Bonhomme zauzeli peto i šesto mjesto. Naredna, posljednja trka na rasporedu je krajem mjeseca u Austriji.

Datum objave: 23/10/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook