Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > GT AMG > Najmoćniji homologovan automobil AMG-a ikada

Mercedes-AMG GT2

Najmoćniji homologovan automobil AMG-a ikada

Prije puštanja u prodaju kasnije 2023. godine, trkački automobil će biti podvrgnut testiranju u narednim sedmicama. Više evaluacija će se obaviti sljedeće godine u sezoni GT2 European Series. Osim ulaska u utrke, AMG planira organizovati i test izdržljivosti...

Špijunski snimci su otkrili da Mercedes obavlja završne radove na drugoj generaciji GT Coupea, ali AMG još nije završio s originalnim modelom. Affalterbachov najmoćniji homologovani trkački automobil ikada, GT2 je tu da pravi društvo GT3 i GT4 modelima koji postoje već godinama. Vrhunac AMG GT2 je nesumnjivo njegov pogonski sklop, 4,0-litarski V8 sa dva turbo motora sa ravnom radilicom, što znači da je motor povezan sa onim ugrađenim u Crnu seriju koja je legalna na putu. U specifikaciji trkačkog automobila, podešen je da isporučuje zdravih 707 konjskih snaga,  što je nešto manje od uličnog superautomobila sa svojih ogromnih 730 KS, iako su dyno testovi pokazali da zapravo razvija preko 770 KS.

 

 

 


Postavljen da se suprotstavi nadolazećem Maseratiju MC20 GT2, najnoviji trkački automobil za kupce Mercedes-AMG-a izbacuje obrtni moment od 800 Nm, a svu snagu prebacuje na točkove preko sekvencijalnog šestostepenog trkačkog mjenjača s podesivim samoblokirajućim diferencijalom i ručicama za prebacivanje postavljenim na volan. Korištenjem karbonskih vlakana za sigurnosnu ćeliju za vozača i rezervoar za gorivo od 120 litara, kao i za poklopac motora i druge komponente, težina je smanjena na manje od 1.400 kilograma. AMG GT2 se vozi na kovanim 18-inčnim točkovima dimenzija 325/660 prednji i 325/705-18 zadnji. 

Datum objave: 08/12/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook