Naslovna > Automobili > Toyota > Corolla > Najpordavaniji automobil na svijetu

Toyota Corolla

Najpordavaniji automobil na svijetu

Broj prodanih vozila modela Corolla dostigao je vrtoglavih 50 miliona, što ovo vozilo japanskog proizvođača automobila dodatno učvršćuje na prvoj poziciji...

Popularni automobil je prisutan na tržištu već 55 godina, i tokom ovog perioda svjetlost dana je ugledalo 12 generacija. Kupci su imali i imaju mogućnost da biraju između velikog broja različitih verzija ovog modela, paketa opreme kao i mnoštva različitih oblika karoserije, među koje spadaju hatchback, limuzina, karavan, kupe i minivan vozila. Ovaj automobil nije premium ili performantno vozilo koje privlači pažnju na svakom koraku, ali svoju popularnost i interesovanje kupaca zasniva na kombinaciji pouzdanosti, ekonomičnosti, dostupnosti i praktičnosti.

 

 

 

 

 

Mješavina ovih vrlina ga je lansirala do broja od 50 miliona prodanih primjeraka, visoko iznad drugoplasiranog VW Golf modela koji još čeka na brojku od 40 miliona zadovoljnih kupaca. Toyota ne namjerava da uspori sa lansiranjima novih modela i verzija ovog automobila, pa će tako nedavno najavljena Corolla Cross ubrzo izaći na tržište, što će dodatno povećati broj isporučenih jedinica. Nekoliko zanimljivih, statističkih podataka koje je iznijela ova kompanija, je da jedan svoj najpopularniji model prodaju na svakih 28 sekundi u 150 zemalja širom svijeta. Corolla se proizvodi u 12 fabrika na raspoređenih po čitavoj planeti, a prvi primjerci su prodani 1966 godine u Australiji, to je bilo 15 primjeraka limuzine sa dvoje vrata i 1,1 litarskim motorom.  

Trenutna 12. generacija na tržištu se nalazi od 2018. godine, japanski proizvođač automobila već je proširio njenu ponudu sa Apex Edition verzijom, ali ne namjerava tu stati. Ubrzo možemo očekivati i sportsku hatchback verziju sa performantnom Gazoo Racing oznakom, ispod čijeg poklopca motora bi se mogao nalaziti 1,6-litarski trocilindrični motor sa turbopunjačem prilagođen iz hladnjaka GR Yaris automobila. U planu su i drugi projekti vezani za ovaj model, tako da bez sumnje brojka od 50 miliona u budućnosti će samo nastaviti da raste.

Datum objave: 13/08/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook