Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Najprodavaniji modeli na Starom kontinentu

Evropa

Najprodavaniji modeli na Starom kontinentu

Godina 2021. ipak nije donijela promjenu na vrhu, kada je riječ o najprodavanijim automobilima u Evropi, jer je Volkswagenov Golf uspio je da odbrani presto...

Na teritoriji zemalja članica Evropske Unije, plus zemlja članica Evropskog ugovora o slobodnoj trgovini (Švicarska, Norveška, Island i Lihtenštajn) plus Ujedinjenog Kraljevstva, protekle godine isporučeno je oko 11.750.000 novih automobila. Ovo je za 1.6% slabiji rezultat od 2020. godine, ali za čak jednu četvrtinu lošiji u odnosu na sezonu prije pandemije virusa 2019, što pokazuje da industrija automobila još uvijek nije stala na noge. Najpopularniji su SUV modeli koji čine nešto manje od polovine od ukuopnog broja isporučenih modela. Kada je riječ o brendovima, najuspješniji je bio Volkswagen, zatim ga slijedi Peugeot, pa Toyota  a u top 5 ušli su još BMW i Renault.

 

 

 

 

 


Evropski kupci su ponovo najviše povjerenja ukazali Golfu, koji je uspio zadržati tron te završiti još jednu gosinu kao najuspješniji model, i pored slabijeg rezultata od oko 50% u odnosu na 2019. godinu. Iza njega vodila se velika borba za naredne tri pozicije, jer su sličan rezultat ostvarili redom, Peugeot 208, zatim Dacia Sandero, te Renault Clio. Na četvrtom mjestu završio je još jedan Franzuz, Peugeot 2008, dok je među pet najboljih ušao i Volkswagen T-Roc.

Datum objave: 26/01/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook