Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Najveći pojedinačni sistem

Rafinerija nafte Brod

Najveći pojedinačni sistem

Rafinerija nafte Brod predstavlja najveći pojedinačni sistem u okviru Nestro grupacije i to sa 1.180 radnika, u čijem sastavu se još nalaze Rafinerija ulja Modriča a.d. Optima grupa d.o.o. i Nestro Petrol a.d. ...

Podsjećamo da Rafinerija u Brodu sa sadašnjim kapacitetima ima mogućnost godišnje prerade oko tri miliona tona sirove nafte, a da trenutno prerađuje 1,2 miliona tona zbog smanjene potražnje. Od 2007. godine do danas u modernizaciju Rafinerije nafte Brod je uloženo više od 220.000 miliona eura, a pred nama je realizacija i mnogih ostalih razvojnih projekata, koji će unaprijediti poslovanje rafinerije i učiniti nas konkurentijim na tržištima BiH i okruženja – izjavio je Andrej Getinger, generalni direktor Rafinerije nafte Brod u svom pozdravnom obraćanju.
U asortimanu Rafinerije nafte Brod danas se nalazi 14 različitih proizvoda poput: dizel goriva, motornog benzina, tečnog naftnog gasa, lož ulja (ekstra lakog, srednjeg i teškog), baznog uljnog štoka, putnog i oksidiranog bitumena, zatim platformata i laganog platformata, elementarnog sumpora, laganog benzina i vakum ostataka.

 

Ako se vratimo unazad i pogledamo istorijski razvoj Rafinerije nafte u Brodu od 1892. godine do danas lako možemo zaključiti da od 2007. godine počinje svojevrsni zlatni period. U proteklih osam godina investirana su značajna milionska sredstva u obnovu i modernizaciju proizvodnih pogona, osavremenjena je kontrolna i ispitna laboratorija, a dobijeni su i sertifikati, koji garantuju kvalitet naših proizvoda i naglašavaju činjenicu da Rafinerija danas posluje po međunarodnim standardima – izjavio je Novak Damjanović, komercijalni direktor Optima grupe. 

 

On je da je u 2014. godini Rafinerija nafte Brod u svoj razvoj investirala 5,5 miliona eura. U tom periodu je izgrađena trafo stanica P-20 i uvedeno je električno zagrijavanje glavnog cjevovoda. Od početka 2015. godine do danas uloženo je dodatnih 4,5 miliona eura u nabavku katalizatora na sekciji 35 i modernizaciju kontrolnog sistema na sekciji 31.Do četvrtog kvartalu 2015. godine trebala bi biti realizovana i 4,6 miliona eura vrijedna investicija u stvaranje vakuma na sekciji 31, koja bi nam trebala omogućiti značajniju uštedu u internoj potrošnji mazuta. Do drugog kvartala 2016. planiramo završiti i izgradnju nove kotlovnice kapaciteta 75 tona pare na sat za šta smo namijenili 4,8 miliona eura – istakao je Novak Damjanović. U okviru posjete Rafineriji nafte Brod klijenti i ostale zvanice su imali jedinstvenu priliku da obiđu cjelokupan proizvodni kompleks: od pogona za primarnu i bazičnu preradu nafte i sektora za kontrolu cjelokupne proizvodnje, do otpremnog postrojenja gdje se obavlja  utovar gotovih proizvoda. Zadnja stanica u okviru obilaska rafinerije je bila Ispitna laboratorija, u kojoj se obavlja provjera kvaliteta svih gotovih proizvoda.

 

Zahvaljujući najsavremenijoj opremi i veoma stručnim kadrovima mi smo danas u mogućnosti da na najefikasniji mogući način kontrolišemo kvalitet svih naših proizvoda i da te rezultate predočimo našim kupcima i klijentima. Naša laboratorija je na raspolaganju i trećim licima, koja iz bilo kojeg razloga imaju potrebu da analiziraju kvalitet proizvoda koje koriste. Veoma bitno je naglasiti na da nam naša laboratorija omogućava i konstantnu kontrolu ekoloških parametara, odnosno uticaja koji rafinerija ima na životnu sredinu  -  objasnio je Novak Damjanović, komercijalni direktor Optima grupe i dodao da rafinerijina laboratorija ima 67 akreditovanih metoda ispitivanja proizvoda, što na najbolji način potvrđuje njenu stručnost. Oko 70 odsto svih proizvoda Rafinerije nafte u Brodu se plasira na bh. tržište dok se ostatak izvozi. Značajan podstrek plasmanu na domaćem tržištu daje i maloprodajna mreža od 84 benzinske stanice preduzeća Nestro Petrol a.d.

Datum objave: 15/07/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook