Naslovna > Teme > Naredna decenija – potpuno električna

Bentley

Naredna decenija – potpuno električna

Bentley postaje proizvođač isključivo potpuno električnih vozila do 2030. godine i do kraja dekade namjerava biti luksuzni brend sa nultom emisijom izduvnih gasova...

Ova odluka je donesena u okviru strategije kompanije pod nazivom Beyond 100, prema kojoj bi Bentley trebao postati „globalni lider u održivoj luksuznoj mobilnosti“. Kratkoročno, cijela paleta proizvoda kompanije će se kretati u pravcu plug-in hibridnih pogona. Bentayga je trenutno jedini plug-in hibridni model u ponudi, ali kompanija je potvrdila dolazak još dva u toku naredne godine. Po svemu sudeći to bi trebali biti modeli Continental GT i Flying Spur.

 

 

 

Prvo Bentleyjevo protpuno električno vozilo bi trebalo ugledati svjetlost dana 2025. godine, iako kompanije nije tačno precizirala na koje će tržište prvo stići. Koncepcijski model EXP 100 GT prikazan 2019. godine pruža dobar uvid kako Bentlry zamišlja električno vozilo.

 

 

Adrian Hallmark, predsjednik i izvršni direktor kompanije Bentley je izjavio: „Biti na čelu napretka dio je našeg genetskog koda, jer su izvorni Bentleyjevi dječaci bili pioniri i vođe. Sada, dok razmatramo planove strategije Beyond 100, nastavićemo se voditi inovacijama naše kompanije  i postati svjetski vodeća kompanija luksuzne mobilnosti“.

 

 

On je takođe dodao kako će se Bentley od kompanije za proizvodnju automobila sa stogodišnjom tradicijom transformisati u novi, ekološki prihvatljivi, etički uzor luksuza.

 

 

Kako će se ova zamisao spovesti u djelo pokazaće vrijeme...

Datum objave: 06/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook