Naslovna > Automobili > ELegend > Nasljednici modela EL1 će biti po uzoru na „ikonične“ automobile iz prošlosti

ELegend

Nasljednici modela EL1 će biti po uzoru na „ikonične“ automobile iz prošlosti

Ubrzanje od 0 do 100 km/h obavlja za 2,8 sekundi, a maksimalna brzina će biti 300 km/h. Očekivani domet je nešto veći od 420 kilometara, dok su, proizvođač navodi, "najmanje dva kruga na Nürburgring-Nordschleife s rekordnim ambicijama moguća s jednim punjenjem baterije"...

Bavarska kompanija električnih automobila ELegend otkrila je da će nasljednici modela EL1 EV inspirisanog Audijem Quattroom biti par „ikoničnih“ sportskih automobila iz prošlosti pod nazivom „EL2“ i „EL3“. Nasljednici EL1 takođe će dijeliti električnu arhitekturu tog automobila od 800 KS, upakovanu u karoserije koje odaju počast zvijezdama klasičnog motosporta. „Ono što je Audi Sport Quattro za EL1, dva druga kultna automobila iz prošlosti biće za EL2 i EL3“, potvrdio je portparol ELegenda. Uzimajući u obzir da tek treba da se završi izrada EL1, još uvijek nema konkretnijih informacija za sljedeće modele.

 

 

 


Kao što je slučaj sa EL1, biće napravljeno samo po 30 primjeraka svakog od njih, i veoma je izvjesno da će i po performansama biti veoma slični. Dakle, to znači da će imati pogon na sve četiri točka, tri motora – jedan naprijed, dva nazad – spojena na 90kWh vodeno hlađenu bateriju. Izlazna snaga je usklađena sa mjenjačem s jednim stepenom prenosa s parom diferencijala s ograničenim proklizavanjem naprijed i nazad. Što se tiče veličine, EL1 je samo malo duži od Ford Fieste (4.155 mm), ima moćne kočnice, ESP, podesive amortizere, raspodjelu težine 47/53 i težinu od samo 1.680 kg.

Datum objave: 26/07/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook