Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Nedodirljivi Rovanperä najbolji u Estoniji

Svjetsko prvenstvo u reliju

Nedodirljivi Rovanperä najbolji u Estoniji

Senzacionalni finski vozač dominirao u osmom kolu WRC-a i produžio vodstvo u prvenstvu. WRC ostaje u sjevernoj Evropi na još jednom brzom makadamskom ispitu, na Secto Rally Finland sljedećeg mjeseca. Deveto kolo sezone se održava u Jyväskyläi od 3. do 6. augusta...

Kalle Rovanperä je u nedjelju popodne ostvario svoju treću uzastopnu pobjedu na reliju Estonije uz izvanrednu vožnju u osmom kolu FIA Svjetskog prvenstva u reliju. Prije dvije godine, Rovanperä je postao najmlađi pobjednik relija u WRC-u na veoma brzim specijalnim etapama u ovoj zemlji. On napušta Estoniju sa 55 bodova prednosti na vrhu tabele šampionata nakon što je današnji dominantan uspjeh pomjerio još jedan korak bliže osvajanju uzastopne svjetske titule.

 

 

 


Dvadesetdvogodišnji Finac i Red Bull vozač, završio je četvorodnevni reli na makadamskim putevima 52,7 sekundi ispred svog protivnika Thierryja Neuvillea iz Hyundai i20 N tima, koji je bio na čelu nakon prve runde u petak. Rovanperä je preuzeo vođstvo kasnije tog dana i ubrzo je u subotu pokazao svoju nadmoćnost osvajajući devet uzastopnih najbržih vožnji. Kiša koja se očekivala nije pokvarila uzbuđenje u nedjeljnoj završnici, gdje je Rovanperä ostao neprikosnoven, pobijedivši u sva četiri testa brzine u svojoj Toyoti GR Yaris i osvojivši maksimalne bonus bodove na Wolf Power Stage-u. Njegova dominacija bila je tolika da je osvojio 15 od 21 specijalne faze relija.

 


"Ovo je važan događaj", izjavio je, “Za šampionat je zaista važno mjesto osvajanje dobrih bodova i plan je bio upravo takav. Ovo je moj omiljeni događaj u kalendaru, tako da sam znao da moramo pogurati ovdje, i prošlo je dobro.” Neuville je praktično priznao poraz već u subotu uveče, ali je bio dobro raspoložen jer je uživao u jednom od najizazovnijih brzinskih šljunčanih relija u svojoj karijeri. Međutim, nije mogao dozvoliti sebi da krstari do nedelje, a njegov timski kolega Esapekka Lappi je stigao na podijum sa samo 6,8 sekundi zaostatka nakon više od 300 km takmičenja.

 

 

Lappijev rezultat je označio njegovo četvrto mjesto među prva tri vozača za Hyundai Motorsport, koji sada zaostaje za Toyota Gazoo Racing sa 57 bodova u trci za titulu proizvođača. On i Velšanin Elfyn Evans, koji je vozio za Toyota, bili su u tijesnoj borbi, sa samo 7,3 sekunde koje su ih dijelile na kraju takmičenja.

Datum objave: 25/07/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook