Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Nestašica čipova, smanjena proizvodnja

Ujedinjeno Kraljevstvo

Nestašica čipova, smanjena proizvodnja

Globalni manjak čipova značajno utiče i na proizvodnju automobila, pa je tako u Velikoj Britaniji u mjesecu avgustu proizvodnja novih vozila pala pala za 27%...

Smanjena ponuda čipova na svjetskom nivou prouzrokovala je blagu, ali ipak osjetnu krizu u industriji automobila, a to najbolje prikazuje slučaj Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Gdje broj proizvedenih novih automobila u avgustu 2021. godine iznosi 37.246 komada, dok je za isti period prošle godine ovaj broj iznosio 51.039 primjeraka, čime je zabilježen pad od 27%, što je drugi mjesec za redom kako se bilježi pad proizvodnje. Prema Društvu proizvođača i trgovaca motorima (SMMT), koje je objavilo brojke, glavni uzroci ovog trenda su trenutna globalna nestašica čipova i niz ljetnih gašenja pogona nekih proizvođača.

 

 

 

 

 

Mike Hawes, izvršni direktor SMMT -a, rekao je: „Još jedan značajan pad britanske proizvodnje automobila izuzetno je zabrinjavajući i za ovaj sektor i za njegove hiljade radnika širom zemlje“. Zatim je dodapo „Iako to nije jedini faktor koji igra ulogu, uticaj nedostatka čipova na proizvodnju ne može se precijeniti. Proizvođači automobila i njihovi dobavljači bore se s održavanjem valjanosti proizvodnih linija, s očekivanjima da će se ograničenja nastaviti i do 2022. godine, a možda i nakon toga“. Međutim statistika otkriva i nekoliko, pozitivnih vijesti, za ljubitelje elektrifikacije naročito, a to je da su vozila na alternativni pogon, koja uključuju električne, hibridne i plug -in hibridne automobile,  dosegla rekordno visok tržišni udio, čineći 27,6 % svih proizvedenih automobila. Do sada je tokom 2021. godine u britanskim tvornicama proizvedeno 137.031 novih vozila, koji spadaju u ovu kategoriju, što za 51.679 više nego u istom perioduu prošle godine. Takođe, ukupna proizvodnja za britansko tržište u avgustu je porasla za 3,3 posto, u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Datum objave: 30/09/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook