Naslovna > Auto moto sport > Neuville majstorski otvorio sezonu

WRC

Neuville majstorski otvorio sezonu

Druga runda WRC-a održava se na snijegu i ledu u Švedskoj. Jedina čisto zimska trka serije održava se u Umeåu od 15. do 18. februara...

Thierry Neuville je proslavio svoju 20. pobjedu na Rallye Monte-Carlo u nedjelju popodne, ostvarivši savršen rezultat od 30 bodova zajedno sa suvozačem Martijnom Wydaegheom. Zvijezda Hyundai i20 N otvorila je sezonu za naslov Svjetskog prvenstva u reliju FIA 2024. godine savršenim izvođenjem u francuskim Alpama. Savladavši planinske puteve prekrivene ledom, Neuville je prestigao rivala iza volana Toyota Gazoo Racing, Sébastiena Ogiera, za 16,1 sekundu. Neuville je uspio prevazići rane probleme s motorom prije nego što je krenuo u napad u subotu, prestigao je kako Ogiera, tako i njegovog timskog kolegu iz GR Yarisa, Elfina Evansa. Zatim je jurnuo prema vodstvu s uskom prednošću od 3,3 sekunde. Najbrže vrijeme u nedjeljnoj, posljednjoj etapi, dodatno je učvrstilo njegovu poziciju ispred deveterostrukog pobednika Rallye Monte-Carlo.

 

 

 

 

Ogier je imao vodstvo u jednom dijelu etape u subotu popodne, ali francuski vozač nije uspio odoljeti Neuvilleu uprkos svim naporima. Evans je imao prednost nakon prve dvije etape, ali mu je vrijeme izmicalo u subotu, a problem s hibridnom jedinicom nije mu olakšao situaciju. Na kraju je završio 29,1 sekundu iza svog timskog kolege Ogiera. Ott Tänak bio je četvrti na svom prvom reliju u bojama Hyundaija. Misteriozni problemi s motorom muče šampiona WRC-a iz 2019. tokom relija, iako je etapna pobjeda u subotu ujutro dokazala njegov potencijal s automobilom i20 N.

 

 

Adrien Fourmaux izjednačio je svoj najbolji rezultat u karijeri, zauzevši ukupno peto mjesto u svom M-Sport Ford Pumi. Iza njega je bio Hyundaijev Andreas Mikkelsen, dok je Takamoto Katsuta završio gotovo tri minute iza, nakon što je u petak skliznuo s puta. Yohan Rossel je ostvario pobjedu u WRC2, dosegnuvši osmo mjesto u ukupnom plasmanu na Wolf Power Stageu. U finalu je prestigao Pepea Lópeza, dok je Nikolay Gryazin zauzeo deseto mjesto. Jan Černý je osvojio pobjedu u WRC3, a Mauro Miele je trijumfovao u WRC Masters Cup-u, dok je López bio na vrhu WRC2 Challenger poretka.

Datum objave: 02/02/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook