Naslovna > Teme > Nevidljivi štit za vaše automobile
FOTO GALERIJA (14)

Pain Protection Film folije

Nevidljivi štit za vaše automobile

Sa PPF folijama efikasno i trajno ćete od oštećenja zaštiti vanjski dio svog automobila i prije svega očuvati njegovu originalnu boju, ali i poštedjeti sebe neželjenog stresa zbog stvari na koje jednostavno ne možete uticati...

 

Nije lako izdvojiti nekoliko hiljada ili stotina konvertibilnih maraka za skupocjen polovan ili nov automobil i onda gledati kako se njegov nježni eksterijer i lak sve više oštećuju iz dana u dan. Najgore od svega je što za veliku većinu tih oštećenja, koja nastaju na lakiranim limenim i plastičnim dijelovima vašeg automobila, niste krivi vi već neko drugi, ko nemarnim odnosom prema svom vozilu nanosi i štetu ostalima. Gotovo da nema novog ili polovnog automobila koji na javnim parkinzima u samo nekoliko mjeseci korištenja nije zaradio nekoliko manjih ili većih ogrebotina. Mada većina njih može efikasno da se popravi uz pomoć profesionalnih lakirera, takve operacije su obično veoma skupe i zahtijevaju da budete odvojeni od svog automobila neko vrijeme. Najveći problem u svemu tome je što sa poliranjem ili lakiranjem oštećenih površina samo trenutno rješavate ovaj problem, do sljedećeg udarca ili „češanja“ na parkingu. Još jedan od ozbiljnih problema kada je riječ o očuvanju laka na automobilu jesu i kamenčići, koji se na asflatnu podlogu unose sa sporednih makadamskih puteva ili ih zimske službe bacaju u obliku rizle kako bi poboljšele kontakt točkova s podlogom kada se na njoj nalaze snijeg ili led. U svakom slučaju, svaki kamenčić koji se nađe na asflatu predstavlja potencijalnu prijetnju za limariju, plastične dijelova i staklene dijelove vašeg automobila. Kada guma vozila ispred vaše pod snažnom rotacijom „ispuca“ kamenčić, on dobija veliku brzinu i u kontaktu sa karoserijom vašeg automobila može da napravi veliku štetu. Odgovor na pitanje „kako i na koji način najefikasnije zaštititi eksterijer vozila od mehaničkih oštećenja“ potražili smo kod našeg partnera preduzeća Black Glass, koje je specijalizovano za ugradnju svih vrsta automobilskih folija i danas posluje u više od deset evropskih gradova, a u našoj zemlji je trenutno prisutno u Banjoj Luci, te bi uskoro trebalo otvoriti i poslovnicu u Sarajevu.

 

 

Mada i folija u boji predstavlja sama po sebi određeni vid zaštite lakiranih dijelova automobila, jer se sa njom ista prekriva i štiti od mehaničkih oštećenja, proizvođači folija poput LLumara ponudili su tipska rješenja za ovaj problem. Riječ je o takozvanim PPF ili Pain Protect Film providnim folijama, koje su izrađene od posebnog poliuretanskog materijala sa akrilnim ljepilom na bazi solventa – kazao nam je Đorđe Zubac Black Glassa Banja Luka.

 

U Black Glassu tvrde da su PPF folije veoma efikasne u zaštiti eksterijera automobila, te da osim zaštite od mehaničkih oštećenja omogućavaju i dugotrajno očuvanje visokog sjaja osnovne boje.

 

Našim klijentima trenutno nudimo dvije vrste LLumarovih „samoizlječivih“ PPF providnih folija. Njihov vrhunski kvalitet i postojanost proizvođač prati sa jedinstvenom garancijom od pet godina za Premium i deset za Platinijim foliju. Zaštitna PPF folija za automobilski lak karakteristična je po takozvanoj samoizlječivosti, odnosno sposobnosti apsorpcije površinskih ogrebotina. To u praksi znači da kada se PPF folija, koja je postavljena na neki automobil izgrebe, dovoljno ju je na suncu zagrijati do određene temperature da se njena površina vrati u prvobitno stanje. Ukoliko se folija zagrebe u zimskom periodu njeno poravnavanje može se izvesti i jednostavnim zagrijavanjem fenom – kazao nam je Đorđe Zubac Black Glassa Banja Luka.

 

Postupak nanošenja PPF folija na automobile je jednostavan i zahtijeva nekoliko koraka. Prvi je detaljno pranje automobila i njegovo sušenje na temperaturi, koja je neophodna da bi se PPF folije mogle lijepiti za lak. Prije nanošenja folija lak se zavisno od stepena zaprljanosti čisti glinom i specijalnim deterdžentima koji uklanjaju i najmanje tragove prljavštine i prašine. Nakon toga na lak se pomoću boca pod pritiskom nanosi tečnost koja omogućava foliji da se zalijepi za plastične ili limene površine na automobilu. Tada slijedi najkomplikovaniji proces u presvlačenju automobila sa zaštitnim folijama.

 

Sam proces u osnovi je jednostavan kada ga obavljaju profesionalni obučeni radnici poput naših, ali je istovremeno i veoma komplikovan jer zahtijeva visok stepen koncentracije. Kada se folija izmjeri i odreže na određenu mjeru i nakon toga nanese na automobil, onda se pristupa njenom fiksiranju i isjecanju ivica. U ovom procesu se koriste veoma oštri skalpeli i specijalni gumeni alati, zbog čega je neophodno da radnici koji sa njima rukuju imaju određenu rutinu i poznavanje karakteristika materijala sa kojim rade. PPF je poseban jer je znatno deblji u odnosu na standardne karoserijske folije i kao takav ne može da se savija i lijepi preko ivica površine koju prekriva. Još jedna od specifičnih karakteristika ovog materijala je i specifičan zvuk koji proizvodi dok se sječe, što majstoru omogućava da ne približava oštricu skalpela podlozi – objasnio nam je Đorđe Zubac Black Glassa Banja Luka.

 

On dodaje da PPF folije, osim što štite automobil od oštećenja, imaju i svojstvo da osnovnu boju učine svjetlijom i sjajnijom. Ukoliko se klijent odluči za najekskluzivniju LLumar Platinijum foliju sa specijalnom Hydroguard tehnologijom on može da računa i na još jednu karakteristiku, a to je vodoodbojnost.

 

Ova karakteristika znači da će voda kada dođe u dodir sa ovom folijom automatski da formira kapljice i sklizne sa automobila. Ova karakteristika omogućava foliji da bude visokootporna na mogućnost prljanja uljem ili katranom, odnosno onemogućava lijepljenje insekata, ali i ostale prljaštine koja se zadržava po eksterijeru automobila. Vozila sa ovom vrstom PPF folija jednostavno se i brzo peru, uz napomenu da se kod pranja automobila presvučenih folijom pištolj perača ne bi trebao približavati bliže od desetak centimetara kako voda pod visokim pritiskom ne bi odjlijepila krajeve. Sve ostalo isto je kao kod automobila koji nemaju foliju na sebi – kazao je Đorđe Zubac Black Glassa Banja Luka.

 

On je pozvao sve zainteresovane vozače i vlasnike automobila da posjete radionici Black Glassa u Banjoj Luci ili da se putem internet stranice i kontakt telefona informišu o aktuelnim ponudama i uslovima koje ovo preduzeće nudi. U Black Glassu podsjećaju da osim PPF folija rade i presvlačenje automobila sa različitim dezenima folija u boji ili sa auto-grafikama, ali i da veoma efikasno zatamnjuju stakla, te postavljaju UV i toplotne folije za zaštitu kabine od prekomjernog sunčevog zračenja i zagrijavanja. U asortimanu njihovih proizvoda nalaze se i zaštitne folije za svjetla, a zavisno od vrste i površine na koju se ugrađuju uz njih ide i garancija u rasponu od tri do 12 godina.

 

 

KO JE „BLACK GLASS“?

Black Glass je osnovan 2006. godine u Beogradu. Nakon više od decenije rada, postao je najveća kompanija za ugradnju folija u Evropi, pružajući svoje usluge u preko 10 zemalja. Black Glass je registrovan i zaštićen brend koji predstavlja garanciju kvaliteta za vrhunski materijal i montažu. Kroz radionice Black Glassa do danas je prošlo više od 10.000 vozila, dijelom novih, a dijelom i polovnih od kojih su neka veoma skupocjena. Osim ugradnjom automobilskih folija Black Glass se bavi i arhitektonskim folijama, odnosno zatamnjivanjem i presvlačenjem staklenih površina sa najkvalitetnijim proizvodima među kojima se posebno ističu oni američke i svjetski poznate kompanije LLummar. U okviru Black Glass grupacije posluje i Black Glass Akademija koja ima za cilj edukciju budućih montažera, koji žele da se bave ovim poslom.

 

 

POSTUPAK UGRADNJE

Zaštitne folije se uglavnom ugrađuju na nove ili tek ofarbane automobile kako bi se u startu zaštitili od ogrebotina. Folije za zaštitu karoserije najčešće se ugrađuju samo na dijelove vozila koji su najviše izloženi mogućim oštećenjima, kao što su poklopac motora, retrovizori, branici, krila i vrata, a po želji klijenta mogu se postaviti i na cijeli automobil. Kvalitetna zaštitna folija potpuno je čista, pa tako predstavlja praktično nevidljiv štit. Kada je postavljena od strane sertifikovanih montažera, folija garantovano zadržava bistrinu i visoki sjaj. Održavanje zaštitnih folija je lako, jer se one jednostavno čiste, peru i voskiraju, kao i kada je na automobilu stanadardni lak.

 

 

 

 

Datum objave: 15/01/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook