Naslovna > Auto moto sport > Nico Rosberg zaustavio timskog kolegu

Formula 1 – VN Monaco

Nico Rosberg zaustavio timskog kolegu

Trka je bila manje – više zanimljiva, jer je sigurnosni automobil dva puta izlazio na stazu. Ipak, mnogi ni ovu trku ne mogu da istaknu kao pretjerano zanimljivu, jer domanicija Mercedesovih vozača se nastavila...

Još jedna, po mnogima, nezanimljiva trka Formule 1 vozila se u Monte Carlu, za Veliku nagradu Monaca.  Dominacija Mercedesa se nastavila i na ovoj stazi, pa jedino što je ovu trku učinilo koliko – toliko zanimljivom jeste činjenica da je bezbjednosni automobil dva puta izlazio na stazu nakon manjihincidenata.

 

Nakon što je osvojio prvo startno mjesto, Nico Rosberg iz tima Mercedes odbranio je svoju prošlogodišnju pobjeduju na trci za VN Monaca. Rosberg je na najbolji način iskoristio svoju pole poziciju, te je na ulicama Monte Carla za svega devet sekundi nadmašio svog timskog kolegu, dosada nezaustavljivog Lewis Hamitlona. Na treći stepenicu postolja popeo se Red Bullovo vozač, Daniel Ricciardo.

 

 

 

 

 

 

 

Poslije pobjede na VN Australije ove godine, Rosbergu je ovo drugi trijum u ovoj sezoni. Ovom pobjedom, Njemac je prekinuo dominaciju svog timskog kolege od četiri pobjede zaredom. Zahvaljujuči tome, 28 – godišnji Njemac je preuzeo i prvo mjesto na tabeli, pa sada ima četiri boda više od Hamiltona.

 

Treće mjesto u ukupnom poretku i dalje drži Fernando Alonso iz Ferrarija, koji je u Monte Carlu zabilježio četvrto mjesto. Prve bodove za tim Marussia zabilježio uje osmoplasirani Jules Bianchi, koji je nakon trke dobio kaznene sekunde, ali je završio na devetom mjestu, što je opet sasvim dovoljno za osvajanje bodove. Aktuelni svjetski prvak Sebastian Vettel, ponovo nije imao sreće. Nakon tehničkih problema, morao je da odustane u sedmom krugu.

 

Ono o čemu smo govorili jeste da je trku izlazak sigurnosnog automobila možda učinilo trku malo zanimljivijom. Naime, u prvom krugu Jenson Button imao je bliski susret sa Sergiom Perezom, što je značilo kraj za meksikanca u bolidu Force India. Drugi put sigurnosni automobil je izašao na stazu u 26. krugu, kada je Sutil prilikom islaska uz tunela imao proklizavanje, koje je oštetilo njegov bolid.

 

Naredna trka vozi se 08. juna u Montrealu, za VN Kanade.

 

 

VN Monaco –Rezultati:

1. N. Rosberg Mercedes 1:49:27.601 
2. L. Hamilton Mercedes +0:09.200
3. D. Ricciardo Red Bull +0:09.600
4. F. Alonso Ferrari +0:32.400
5. N. Hülkenberg Force India + 1 krug
6. J. Button McLaren + 1 krug
7. F. Massa Williams + 1 krug
8. R. Grosjean Lotus + 1 krug
9. J. Bianchi Marussia     + 1 krug
10. K. Magnussen McLaren + 1 krug
11. M. Ericsson Caterham + 1 krug
12. K. Räikkönen Ferrari + 1 krug
13. K. Kobajaši Caterham + 2 kruga
14. M. Chilton Marussia + 2 kruga

Datum objave: 26/05/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook