Naslovna > Vijesti > Nikola One Prototype

EV transport

Nikola One Prototype

Premijera revolucionarnog kamiona Nikola One zakazana je 2. decembar ove godine. Tvorci obećavaju autonomiju od 1,600 km u punjenje baterija za 15 min...

Mercedes-Benz i Tesla prilično su pompezno najavili razvoj transportnih vozila čija je primjena prvenstveno namijenjena za gradski i prigradski saobraćaj.
Vlasnik kompanije, Trevor  Milton, rekao je da su od prezentacije ideje do potpuno upotrebljivog prototipa prošla svega 4 mjeseca. Očigledno je priprema bila temeljita...
Većina novinara kao i mi ostala je zapanjena podacima o autonomiji i brzini punjenja baterija. U službenom press materijalu piše da će autonomija iznositi nevjerovatnih 1,600 km te da će se utrošena energija moći obnoviti za samo 15 minuta.

 


Ako se ispune obećanja to će biti od neshvatljivo velike koriste za smanjenje štetnog CO2 u atmosferu.
Najavljeno je da će Nikola One koristiti 6 elektromotora, odnosno po jedan na svakom točku. Ukupna snaga je veća od 2,000 KS dok je maksimum obrtnog momenta do sada neviđenih 5,017 Nm. Ubrzanje od 0 do 100 km/h je navodno upola kraće od kamiona slične nosivosti koji za pogon ima dizel motor.
Vlasnik kompanije s ponosom istiće da je već primio 7,000 rezervacija te depozit od 2,3 milijarde dolara.
Za sada sve zvuči kao bajka. Šta će se dešavati u budućnosti saznat ćemo poslije 2. decembra kada će se održati prezentacija u Salt Lake Cityju.

 

Datum objave: 08/08/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook