Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Nissan juri Guinnessov rekord

Goodwood Festival

Nissan juri Guinnessov rekord

Na predstojećem Goodwood festivalu, poznatom po raznim nesvakidašnjim vozačkim nadmetanjima, Nissan će pšokušati oboriti svjetski rekord u vožnji unazad

Kao i prošle godine, tako i ove na Goodwood festivalu, profesionalni vozač Terry Grant pokušat će famoznu stazu dugu 1,16 milja preći što brže u Nissanu Leaf vozaći unazad. Na prvo razmišljanje vožnja unazad i ne zvuči kao nešto u čemu se obaraju brzinski rekordi, no Nissan Leaf je električni automobil i za razliku od automobila sa klasičnim SUS motorima, vožnja unazad u Leaf-u je jednaka brza kao i vožnja naprijed.

 

Sve što vozač treba uraditi da bi vozio brzo unazad je gašenje „speed limitera“. „Obaranje ovog rekorda zaista neće biti jednostavno i radi se o pravom izazovu. Voziti unazad i pri malim brzinama nije jednostavno, a ovdje ćemo baš juriti, a kada pri tome dodamo činjenicu da je staza zavojita i strma...očekuje nas pravi izazov“ – rekao je Terry Grant. Osim ovog pokušaja, Nissan će pokušati oboriti rekord i sa Leafom NISMO RC, posebno pripremljenim automobilom iza čijeg će upravljača biti Michael Krumm, vozač koji je prije nekoliko dana upravljao Delta Wingom na utrci 24 sata Le Mans.  Zadatak Krumma će biti oboriti rekord u klasi električnih vozila.  

Datum objave: 26/06/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook