Naslovna > Vijesti > Nissan oživljava Datsun

Za potrebe jeftinih automobila

Nissan oživljava Datsun

Zbog plana da uskoro počne proizvoditi jeftine automobile Nissan će oživjeti svoj brand Datsun, pod čijim imenom bi se trebali kupovati vozila po pristupačnim cijenama

1999. godine Renault je preuzeo rumunsku Daciu kako bi pod tim imenom mogao prodavati jeftinije automobile. Uskoro će se unutar alijanse Renault-Nissan desiti još jedna slična priča. Naime, prije dvije decenije Nissan Motors je ime branda Datsun izbrisao i jednostavno umjesto Datsun pisalo je Nissan.

 

Sada će se stvari promjeniti, jer Nissan planira vratiti Datsun i u potpunosti oživjeti ovo ime, piše biznis magazin Nikkei.  Magazin tvrdi da će Nissan ime Datsun koristiti za potpuno novu gamu vozila koja bi trebala da budu prije svega jeftina.  Plan bi se trebao početi realizovati već 2014. godine, a magazin kao prosječnu cijenu Datsun automobila u budućnosti navodi cifru od  pola miliona jena, što je prbližno iznosu od 4,500 Eura.  Prema istom izvoru automobili bi se trebali prodavati na tržitšima Indije, Rusije i Indonezije. Da sve nisu špekulacije i nagađanja potvrđuje oficijelni stav Nissana o ovome, u kojem navode da im je godišnji plan prodaje oko 300 000 jedinica. 

Datum objave: 02/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook