Naslovna > Vijesti > Njemačka bi mogla ukinuti subvencije za plug-hibride

Prije nego što je planirano

Njemačka bi mogla ukinuti subvencije za plug-hibride

Rano ukidanje subvencija za plug-in hibride bi „ugrozilo povećanje električne mobilnosti i zanemarilo stvarnost potrošača u Njemačkoj“, rekla je u četvrtak Hildegard Mueller, koja vodi lobi za proizvodnju automobila VDA...

Njemačko ministarstvo finansija želi ukinuti subvencije za plug-in hibridne automobile prije nego što je planirano krajem ove godine i smanjiti novčane bonuse za električna vozila za trećinu počevši od 2023. godine. Taj potez dio je pokušaja da se subvencije više usmjere na zaštitu klime, a o zakonu se trenutno raspravlja u relevantnim vladinim ministarstvima. Prema prijedlozima ministarstva, subvencija do 4.500 evra za plug-in hibrid bi se eliminisala, a subvencija za električne automobile bi se sljedeće godine smanjila na 4.000 evra, sa sadašnjih 6.000 evra, a 2024. godine na 3.000 evra. i 2025. godine.

 

 

 


Vladajuća koalicija se u svom nacrtu složila da vlada od sljedeće godine pruža podršku samo za hibridne automobile za koje se smatra da imaju "pozitivan uticaj na klimu" i potpuno zaustavi subvencije do kraja 2025. „Želimo da izoštrimo fokus naše podrške e-automobilima i da se više fokusiramo na zaštitu klime“, rekao je ministar ekonomije Robert Habeck, član stranke Zelenih, a prenosi medijska grupa Funke. „Po našem mišljenju, plug-in hibridi su tržišni i više im nije potrebno javno finansiranje.“ Industrija je odbila planirana smanjenja pomoći. „Plug-in hibridi služe kao pioniri za prelazak na električnu mobilnost.“ Mueller se takođe požalio da je pomoć vezana za datum isporuke vozila, što stvara neizvjesnost oko konačnog računa kupaca jer često moraju čekati mnogo mjeseci na svoj automobil zbog problema u lancu nabavke.

 

Datum objave: 18/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook