Naslovna > Vijesti > Njemci objavili fotografije karoserije novog modela

Mercedes-Benz SL

Njemci objavili fotografije karoserije novog modela

Mercedes se priprema da lansira sedmu generaciju SL-a, a iz posljednjih teaser fotografija se može uočiti da će AMG-ov sportista imati i potpuno novu karoseriju...

Nova karoserija SL-a će biti konstruisana od aluminijuma, čelika, magnezijuma i kompozitnih materijala. Cilj je da se masa smanji na minimum, dok je ukupna težina skeleta koji se nalazi na fotografijama svega 270 kg. Mercedesovi inženjeri su se potrudili da nova karoserija bude čvršća u cilju bolje agilnosti i preciznijeg upravljanja, a radilo se i na snižavanju težišta automobila koje je postignuto postavljanjem agregata nisko i blizu putničke kabine. Njemci su potvrdili da će se novi SL prodavati sisključivo pod znakom AMG-a, a po prvi put će se u prodaji naći varijanta sa pogonom na sve točkove, sa 4Matic+ sistemom koji koristi i sportska limuzina AMG E 63 S. Očekuje se da će se u ponudi naći 3.0-litarski redni šestocilindraš i 4.0-litarski V8 agregat sa dva turbo punjača koji razvija 604 KS, a u budućnosti iz AMG-a najavljuju i elektrifikovane varijante.

 

 


Sa fotografija maskiranog modela koje su uslikane na testnoj stazi u Nurburgringu se vidi da je jedan dio dizajnerskih detalja preuzet sa Mercedesa AMG GT, što ne iznenađuje jer je razvoj novog modela povjeren sportskom odjeljenju proizvođača iz Stuttgarta. Sedma generacija SL-a će zadržati četiri sjedišta i prepoznatljivo izdužen poklopac motora, ali će tvrdi krov biti zamijenjen platnenim u cilju smanjenja mase automobila. Sa 28.400 prodatih jedinica, sportski automobili čine nešto više od jednog procenta ukupne prodaje proizvođača, a najvažniji sportski model i dalje ostaje AMG GT, čiji će zamjenik vjerovatno biti konstruisan na savremenoj olakšanoj platformi, na kojoj je baziran i novi SL.

Datum objave: 19/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook