Naslovna > Automobili > Porsche > Panamera > Nova generacija donosi četiri elektrifikovane verzije i više displeja u enterijeru

Porsche Panamera

Nova generacija donosi četiri elektrifikovane verzije i više displeja u enterijeru

Treća generacija Porsche Panamere već je dostupna za narudžbe u Evropi. U Njemačkoj, cijene kreću od 107.800 evra za osnovni model, dok je cijena Panamere Turbo E-Hybrid 192.500 evra. Prvi primjerci će biti isporučeni u martu...

Nedavno je njemački proizvođač automobila predstavio treću generaciju modela Panamera. Ovaj novi luksuzni sportski sedan ima unaprijeđenu digitalizovanu unutrašnjost i biće dostupan u četiri elektrifikovane verzije (E-Hybrid). Nakon dugotrajne promotivne kampanje, konačno smo upoznali novu generaciju Porsche Panamere, koja predstavlja treću iteraciju ovog modela lansiranog 2009. godine. Iako bismo mogli pomisliti da je u pitanju detaljan redizajn, svi paneli karoserije su potpuno novi. Što se tiče dimenzija, Panamera je uglavnom zadržala iste proporcije, s povećanjem dužine od 3 mm, dostižući ukupnih 5.052 milimetra. Širina je 1.938 mm, a visina 1.422 mm.

 

 

 


Što se tiče estetskog utiska, nova Panamera se ističe većim usisnicima zraka sprijeda, Matrix LED farovima (koji su sada standardni) s novim dizajnom, proširenim blatobranima i dostupnim točkovima od 21 inča. LED traka nazad je sada uža, a zadnji spojler je redizajniran. Turbo E-Hybrid verzija dodatno ima spojlere s drugačijim usisnicima vazduha, difuzor je u boji karoserije, bronzano obojene vrhove izduvnih cijevi, te ambleme u novoj Turbonite boji. Najveće promjene dešavaju se unutar vozila gdje će putnici primijetiti ne jedan, već čak tri ekrana, pošto se nova Panamera opciono može naručiti sa ekranom od 10,9 inča za suvozača, slično kao kod električnog modela Taycan. Selektor mjenjača je blago pomjeren udesno od volana, čime je centralna konzola postala šira. Standardno je ugrađeno područje za indukcijsko punjenje mobilnih telefona s funkcijom hlađenja.

 


Ulazni modeli su Panamera i Panamera 4, koji posjeduju pogon na sva četiri točka. Oba modela sada imaju unaprijeđeni 2,9-litarski V6 motor koji pruža više snage, tačnije 353 KS (+23 KS) i 500 Nm obrtnog momenta (+50 Nm). Panamera sa ovim motorom postiže ubrzanje do 100 km/h za 5,1 sekundu i maksimalnu brzinu od 272 km/h (Panamera 4 - 4,8 sekundi i 270 km/h). Velika novost su četiri elektrifikovane verzije - E-Hybrid. Porsche trenutno pruža detalje samo o verziji Panamera Turbo E-Hybrid, koja će biti dostupna od početka. Ova verzija posjeduje poboljšani 4,0-litarski V8 motor, a elektromotor (integrisan u PDK automatski mjenjač) sada razvija 190 KS. Kombinovano, ove dve jedinice pružaju ukupno 680 KS i 930 Nm obrtnog momenta. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 3,2 sekunde, a maksimalna brzina iznosi 315 km/h. Baterija kapaciteta 25,9 kWh obećava čistu električnu autonomiju do 91 kilometar. Na punionici od 11 kW, baterija se može napuniti za 2 sata i 39 minuta.

Datum objave: 27/11/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook