Naslovna > Vijesti > Nova „munja“ iz Amerike

Ford F-150 Lightning

Nova „munja“ iz Amerike

Ford je predstavio električnu varijantu najbolje prodavanog vozila na tlu Sjeverne Amerike koje bi sledeće godine trebalo ući u prodaju po početnoj cijeni manjoj od 40.000 dolara...

F-150 možda nije toliko poznat kupcima na starom kontinentu, ali je u SAD izuzetno popularan, a legendarna F serija koja se proizvodi još od davne 1948. godine predstavlja najprodavaniji model u državi. Razvoj automobilske industrije u pravcu elektrifikacije i postepeno napuštanje SUS motora dovelo je prodajne rezultate u opasnost, a pojavila se i ozbiljna konkurencija u formi Teslinog Cybertrucka koja je zadobila veliku pažnju medija i kupaca. U Tesli se nisu ustručavali da direktno napadnu najvećeg konkurenta, prikazavši sposobnosti svog električnog kamioneta upravo protiv Forda F-150. Početak proizvodnje Cybertrucka je odgođen zbog pandemije, a u Fordu su prijetnju shvatili ozbiljno i posvetili se razvoju električne verzije svog bestselera.

 

 


Kao oznaka električne varijante je odabran prikladan naziv Lightning (munja), koji su nosile snažnije verzije Forda F-150. Lightning je baziran na četrnaestoj generaciji fordove F serije koja je sa 730.000 prodatih primjeraka zadržala dominantnu poziciju na američkom tržištu. Biće pokretan sa dva električna motora koji će razvijati 563 KS, uz ogromnih 1050 Nm obrtnog momenta. U ponudi će se naći dva paketa baterija, od kojih će manji imati domet od 370 km, a veći 483 km. U Fordu tvrde da će Lightning biti „opako brz iz mjesta“ uz ubrzanje 0-100 km/h nešto veće od 4 sekunde. Za komercijalne korisnike je obezbijeđena maksimalna nosivost od 907 kg, a maksimalna težina vučne prikolice je 4.536 kg.

 

 

Navodi se da će F-150 Lightning biti jednako funkcionalan kao i klasični model, a jedna od prednosti će mu biti prednji prtljažnik od 400 l koje su oslobođene zbog manjih dimenzija nisko postavljenih električnih motora. Aluminijumska šasija i nezavisno vješanje bi trebali smaniti naginjanje u krivinama, a u enterijeru će se naći Fordov novi 4A infotainment sistem sa 12-inčnim, ili opcionim 15.5-inčnim ekranom. F-150 Lightning će se proizvoditi u Michiganu, a kupcima u SAD će biti dostupan od proljeća sljedeće godine po početnoj cijeni manjoj od 40.000 dolara. Za sada se ne spominje mogućnost prodaje na evropskom tržištu.

Datum objave: 20/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook