Naslovna > Vijesti > Nova sezona je pred nama

Aktuelno - Red Bull X Fighters

Nova sezona je pred nama

Najbolji motocross vozači kreću u novu sezonu avanturističkih vratolomija, koje je prošle godine najvještije izvodio Francuz Thomas Pages...

Red Bull X Fighters takmičenje prošle je godine okupilo najbolje motocross vozače na svijetu, koji su svoje vještine pokazivali na pet različitih takmičenja, na tri kontinenta, sa epskim finalom održanim u Madridu.

 

Prva destinacija na kojoj su se okupili takmičari bila je u Meksiku, pred impresivnim brojem gledalaca. Dva prijatelja, ali istovremeno i dva velika oponenta na stazi, stigli su do finala. Dani Tores iz Španije i Francuz Thomas Pages, a bolji u odličnom dvoboju bio je Francuz.

 

Abu Dhabi bio je druga stanica prošle sezone. Thomas Pages došao je s posebnim imperativom, ali i pritiskom pobjede iz Meksika. Pod tim pritiskom je posustao i napravio grešku, koja mu je donijela treće mjesto. U finalu su se sreli Dani Tores i Levi Sherwood, a ovaj drugi nije mogao ugroziti Toresa nakon sjajne blackflip kombinacije.

 

Iz Abu Dhabija takmičenje se preselilo u SAD, gdje je u Glen Helenu napravljena najveća staza ikada u povijesti takmičenja. Ovo takmičenje će ostati upamćeno po vjetrovitom vremenu, pa neki takmičari nisu nastupali. Prvo mjesto u Glen Helenu pripalo je čovjeku iz kvalifikacija, Rob Adelbergu.

 

Nakon Glen Helena, X Fightersi su se preselili u japansku Osaku. Prvi put takmičenje u Japanu je privuklo veliki broj gledalaca. Briljirao je ponovo Thomas Pages. Izvodio je lude trikove, a za kraj i specijalni flip. Međutim, to nije bilo dovoljno. Bolji od njega bio je domaći takmičar Taka Higashino, koji je usrećio domaće navijače.

 

Veliko prošlogodišnje finale desilo se u Madridu. Tragični heroj večeri bio je Maikel Melero. On je izbacio Dani Toresa, ali izbacio je i samog sebe u polufinalu. Finalni dvoboj bio je kopija onog iz Japana. Thomas Pages protiv Taka Higashina. Japanac je bio sjajan, ali ipak nedovoljno dobar da bi pobijedio Francuza. Tako je Pages osvojio Madrid, ali i cjelokupnu prošlu sezonu. Upravo je on branitelj naslova ove godine, a prvi izazovi ga očekuju već sredinom marta, na prvom ovogodišnjem takmičenju u Meksiku. 

 

Datum objave: 10/03/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook