Naslovna > Automobili > Jeep > Cherokee > Nove generacija će biti veća od trenutnog crossovera

Jeep Cherokee

Nove generacija će biti veća od trenutnog crossovera

Zvaničnih informacija o pogonu još nema. Prema riječima Christiana Meuniera, model će biti "ozbiljno elektrifikovan"...

Aktuelni crossover pete generacije Cherokee-ja pojavio se još 2014. godine, kada je njegov dizajn sa „dvospratnom“ optikom izazvao kontroverzu među obožavateljima modela. Tokom redizajna 2018. Cherokee je, između ostalog, dobio prednja svjetla poznatijeg izgleda, zajedno sa još uvijek prepoznatljivom maskom s potpisom. Američka prodaja modela u padu je od 2019. Prema statistici sa sajta Carsalesbase, na kraju prošle godine, dileri na ovom tržištu prodali su samo 89.126 primjeraka (34,4% manje nego u "covidu" 2020.). Poređenja radi, u vrhunskoj godini za Jeep Cherokee 2018., rezultat je bio skoro 240 hiljada jedinica. Ove godine pad se nastavlja: u prvom kvartalu Amerikanci su kupili 10.079 krosovera, što je 73,4% manje nego u periodu januar-mart 2021.

 

 

 


Razvoj novog modela je u toku, a Jeep-ov top menadžer Christian Meunier je kazao "biće veći i bolji od sadašnjeg modela". Istovremeno je dodao da ne treba čekati na debi ovog novog proizvoda ove godine. Podsjetimo da je tokom posljednjeg ažuriranja crossover u Sjedinjenim Državama dobio 2,0-litarski benzinski četverocilindarski turbo agregat snage 270 KS. Linija crossovera uključuje i 2.4 Tigershark (180 ks) i V6 3.2 Pentastar (271 ks) benzinske motore. Sve opcije dolaze sa devetostepenim automatskim, pogonom na prednje točkove ili pogonom na sve točkove.

 


Početkom marta ove godine Stellantis je predstavio novu strategiju razvoja DareForward 2030. U sklopu prezentacije, proizvođač je, između ostalog, otkrio izgled budućeg Jeep crossovera, koji će dobiti potpuno električni pogon. Kompanija još nije otkrila ime novog SUV-a. On će ući na američko tržište početkom 2023. godine.

 


Američki brend Jeep trenutno je u vlasništvu auto giganta Stellantis. Proizvodnja Cherokeeja započela je davne 1974. godine, od tada je model nekoliko puta mijenjao generacije.

Datum objave: 24/06/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook