Naslovna > Tehnika > Novi farovi

Opel pogled

Novi farovi

Opel je odlučio da započne razvoj nove generacije adaptivnih farova koji će usmjeravati svjetlosni snop u pravcu vozačenog pogleda …

Kamera sa infracrvenim senzorima i foto-diodama koja skenira oči vozača preko 50 puta u sekundi u noćnoj vožnji, koristiće novi system. Tako će uz pomoć informacija o tome gdje je usmjeren pogled vozača, sistem prilagođavati položaj farova vertikalno i horizontalno.

 

Inženjeri su prilikom konstruisanja novih farova morali da riješe problem prirodne tendencije oka da naglo mijenja fokus sa jednog na drugi objekat, zbog čega bi inače i svjetlosni zrak koji prati pogled isto radio. Kako bi riješili ovaj problem Opelovi stručnjaci su razvili specijalni algoritam koji garantuje fina pomjeranja i prilagođavanja svjetlosnog zraka. Direktor za svjetlosne tehnologije u kompaniji Opel Ingolf Schneider, izjavio je: "Radili smo na ovom konceptu oko dvije godine. Što smo više shvatali prednosti farova koji prate pogled vozača, postizali smo intezivniji napredak na tom polju”.

 

Dok se na novoj tehnologiji uveliko radi, iz Opela stiže potvrda da su završena testiranja njihovih LED matrix farova i da će početi da ih ugrađuje u serijske modele u roku od 18 mjeseci. Ovi farovi omogućavaju bolju osvijetljenost puta ispred automobila zahvaljujući kameri koja detektuje vozila koja nailaze iz suprotnog smjera ili se kreću ispred automobila u istom smjeru. Kada primjeti drugi automobil, sistem pojedinačno podešava svjetlosne diode koje obasjavaju put kako bi se spriječilo zasljepljivanje njegovog vozača.

Datum objave: 18/03/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook