Naslovna > Vijesti > Novi Infiniti na Mercedesovoj platformi

Saradnje

Novi Infiniti na Mercedesovoj platformi

Kako bi povećao svoje učešće u premium segmentu Infiniti će na tržištu predstaviti novi model, koji će razviti na Mercedesovoj platformi, a proizvodnju će obavljati austrijska firma Magna Steyr

Carlos Ghosn Predsjednik Uprave drugog po redu japanskog proizvođača, želi da Nissan imao 10 % učešća u premium segmentu, što je u realnosti oko pola miliona automobila.  Stoga je Ghosn još prošlog juna predstavio plan „Power 88“ čiji je osnovni cilj rapidno povećanje tržišnog učešća Infinitija i rast ovog luskuznog Nissanovog branda.  Na američkom tržištu Infiniti ima stabilnu poziciju, međutim u Europi stvari ne izgledaju ružičasto. 

 

U 2010. Infiniti je  na Starom kontinentu prodao 4 500 automobila, što je poređenja radi deseti dio  BMW-ove prodaje samo za mjesec januar.  Kako bi se ove brojke popravile u Infinitiju pripremaju mali premium automobil čiji će glavni konkurenti biti BMW serije 1 i Audi A3.  Model se razvija u saradnji s Mercedesom, tačnije biće izgrađen na Mercedesovoj novoj MFA platformi na kojoj nastaje i nova A klasa.  Neki britanski mediji tvrde da je riječ o konceptu Etherea, koji je predstavljen u Ženevi ove godine. Produkcija ovog modela bi se trebala odvijati u Austriji u pogonima Magna Steyr, proizvođača koji je poznat po izradi  BMW X3,  europskog Jeep Grand Cherokee, Peugeot RCZ ... Sve bi se trebalo ozvaničiti potpisom Ugovora narednog mjeseca,  na osnovu kojeg će tvornica u Austriji dobiti značajan broj Mercedesovih djelova.  Godišnja proizvodnja trebala bi iznositi između 50 000 – 60 000 jedinica, a novi model se na tržištu očekuje 2013. godine. 

Datum objave: 20/12/2011
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook