Naslovna > Automobili > Fuso > Canter > Novi kamion donosi više sigurnosti i udobnosti

Fuso Canter

Novi kamion donosi više sigurnosti i udobnosti

Canter i potpuno električni eCanter se proizvode za evropsko tržište u fabrici Mitsubishi Fuso Truck Europe u Tramagalu, Portugal, i za sva ostala tržišta u fabrici Mitsubishi Fuso Truck and Bus Corporation u Kawasakiju, Japan...
style="text-align: justify;"> Fuso, marka kompanije Daimler Truck, najavljuje sveobuhvatno unapređenje popularnog Canter lakog kamiona. U potpuno novom Canteru (za varijante od 6,0 t, 7,5 t i 8,55 t), dodatne funkcije sigurnosti i udobnosti od sada dostupne su kao standard. Poboljšanje Cantera je odmah vidljivo u unutrašnjosti, koja je sada zasnovana na kabini eCantera, stvarajući moderan izgled koji integriše nove funkcionalne i privlačne detalje opreme. Fokusna tačka je radio sa ekranom osjetljivim na dodir od 6,95 inča, koji je lako dostupan vozaču i suvozaču. Novi Canter ima DAB+ radio prijem i Apple CarPlay/Android Auto. Multifunkcionalni volan omogućava laku kontrolu nad novom digitalnom LCD instrument tablom. Nova Canter kabina, koja je prvi put sveobuhvatno ažurirana od 2011. godine, ostaje verna svojim prethodnim prednostima: dokazana izolacija buke osigurava impresivno nizak nivo unutrašnje buke, a vozači cijene i dobru sveobuhvatnu vidljivost, nisku ulaznu visinu i mogućnost lakog prolaska kroz kabinu.
 
 
 
 
Pored toga, Canterov rezervoar za gorivo sada je napravljen od robusne plastike, a ugrađeni alati i dizalica sada su smješteni u spoljne kutije na okviru. Fuso Canter će takođe biti standardno opremljen interfejsom za upravljanje voznim parkom. Canter je prošao unapređenje od 360 stepeni u pogledu svojih sigurnosnih sistema. Dodatni senzori i kamere u kombinaciji sa ukupno osam novih ili ažuriranih sigurnosnih sistema garantuju zaštitu putnika i učesnika u saobraćaju iz svih pravaca oko vozila. U poređenju sa prethodnim sistemom, Active Brake Assist 6 ne samo da može detektovati pokretna i mirujuća vozila i pješake koji prelaze, već i bicikle i nepokretne pješake. Sistem za detekciju mrtvog ugla pruža sigurnost učesnicima u saobraćaju pored vozila, a čak četiri senzora proširuju postojeću oblast upozorenja, omogućavajući sistemu da detektuje učesnike u saobraćaju u zoni "mrtvog ugla" i šire.
 
 
Okrenut prema naprijed, Front Protection Assist može pružiti vizuelna i akustična upozorenja pri brzinama ispod 10 km/h ako su pješaci ili biciklisti direktno ispred vozila. Novi Fuso Canter standardno dolazi sa funkcijom Attention Assist, koja može upozoriti vozača na nepažljivo i upadljivo ponašanje tokom vožnje i sugerisati pauzu. Inteligentni sistem za pomoć pri brzini (Intelligent Speed Assistance system) može pratiti brzinu vozila, prikazati trenutno ograničenje brzine na displeju i vizuelno i zvučno upozoriti vozača ako se ovo ograničenje prekorači. Novi Canter je takođe opremljen kamerom iza vozila, koja može učiniti ljude ili objekte iza vozila vidljivim vozaču na displeju. Još jedna nova karakteristika Cantera je sistem upozorenja povezan sa senzorima pritiska u gumama, koji mogu prikazivati pritisak u gumama i temperaturu u svakom točku te mogu upozoriti vozača u slučaju odgovarajućeg gubitka pritiska. Signal za hitno zaustavljanje aktivira se pri brzinama iznad 50 km/h, a u slučaju naglog kočenja, sistem može aktivirati svjetlo upozorenja kako bi upozorio prateći saobraćaj i spriječio sudar od pozadi. Potpuno električni sestrinski model eCanter takođe će dobiti razna unaprijeđenja i biće dostupan u još više varijanti, što će dodatno povećati raznolikost primjene. Električni eCanter će dobiti niz drugih inovacija. Na primjer, novo vozilo će imati tempomat kojim se može upravljati preko multifunkcionalnog volana. 
 
 
Već izuzetno svestran eCanter sada se može koristiti na još više različitih načina. Umjesto dosadašnjih 42 varijante, kupci sada mogu birati između 46 verzija sa tri različite konfiguracije baterija na različitim međuosovinskim rastojanjima. Od marta sljedeće godine, nove konfiguracije šasije će takođe biti dostupne za eCanter. Kako se visokonaponska baterija može postaviti na različite pozicije u šasiji, biće moguće instalirati i nadgradnje poput dizalica ili paletnih viljuškara. Od lansiranja na tržište 1963. godine, širom svijeta je proizvedeno preko 4,5 miliona Fuso Cantera. Vozilo je dostupno u pet težinskih klasa (3,5 t do 8,55 t), sa šest međuosovinskih rastojanja (2.500 mm do 4.750 mm), tri snažna motora (130 do 175 KS) i tri varijante kabine (standardna (1,7 m širine), komforna (2,0 m) i kabina za posadu (2,0 m)). 
 
Datum objave: 21/05/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook