Naslovna > Vijesti > Novi luksuzni SUV dolazi sa plug-in hibridom

Lexus NX

Novi luksuzni SUV dolazi sa plug-in hibridom

Lexus NX je predstavljen u dvije varijante, od kojih je 350h opremljana standardnim hibridom, dok sa verzijom 450h+ Lexus po prvi put nudi plug-in hibrid sa električnim dometom od 65 km...

Iako je Lexus još davne 2005. godine bio jedan od prvih premium proizvođača koji je ponudio hibrid tehnologiju u svojim modelima, ovaj luksuzni brend je dugo izbjegavao uvrštavanje plug-in hibrida u ponudu agregata. Japanci su ipak odlučili promijeniti svoju dosadašnju praksu predstavljanjem novog Lexusa NX koji će nuditi prvi Lexusov plug-in hibrid kada se nađe na tržištu u zadnjem kvartalu 2021. godine. Nova generacija NX a je veoma bitna za japanskog proizvođača jer je prethodni model koji se na tržištu nalazi od 2014. godine prodat u 170.000 primjeraka na evropskom tržištu. Izgled automobila predstavlja evoluciju prethodnika sa velikom prednjom rešetkom, SUV siluetom i izdignutom linijom zadnjih prozora.

 

 


NX je posavljen na Toyotinu TNGA-K platformu posvećenu SUV modelima kao što je RAV4 i duži je od prethodnika za 20 mm. Efikasnija platforma donosi i povećanje međuosovinskog razmaka za 30 mm u cilju povećanja prostora u kabini. Enterijer je temeljno redizajniran, a ističe se novi izgled centralne konzole sa infotainment sistemom, čija se dijagonala u zavisnosti od paketa opreme kreće između 9.8 i 14 inča. U Lexusu ističu da je novi sistem daleko brži i lakši za korištenje od prethodnog, a nudi se i sa četiri USB porta i povezivanjem sa pametnim telefonima putem aplikacija Android Auto i Apple CarPlay. Aplikacija Lexus Link će nuditi mogućnosti bežičnog zaključavanja i upravljanja automatskim klima uređajem, kao i pregled osnovnih informacija o vozilu.

 

 


Plug-in hibrid koristi Toyotnu tehnologiju kombinujući 2.5-litarskog četvorocilindarskog benzinca sa električnim motorom za ukupnih 306 KS. Kada je potpuo puna, 18.1 kWh baterija nudi i do 65 km isključivo električnog dometa uz maksimalnu brzinu od 135 km/h. Zvanični podaci o karakteristikama još uvijek nisu objavljeni ali se očekuje da novi agregat bude ekonomičniji i da ima manju emisiju CO2 u atmosferu. Standardni 350h hibrid sa istim benzincem razvija 242 KS i ubrzava 0-100 km/h za 7,7 sekundi, a nudiće se u varijantama sa pogonom na prednje ili sve točkove. Potpuno električna verzija modela nije najavljena, ali nije isključeno njeno predstavljanje u budućnosti. Tačne cijene za evropsko tržište još uvijek nisu objavljene, ali je najavljeno da se ne bi trebale značajno razlikovati od cijena aktuelnog modela.

Datum objave: 14/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook