Naslovna > Automobili > Citroen > C4 > Novi model - crossover

Citroen C4 2020

Novi model - crossover

Citroen je potvrdio informaciju o predstavljanju novog modela C4 zakazanu za 30. juni. Ovaj novi crossover bi trebao stići na evropsko tržište krajem ove i početkom naredne godine...

Odluka da se odustane od tradicionalnog karoserijskog C-segmenta u korist „hrabrijeg“ SUV stila je potez na koji se Citroen opredijelio kako bi opravadao svoj inovativni status u odnosu na konkurenciju na tržištu. Prethodna generacija Citroena C4 je bila hatchback prilično konzervativnog izgleda koji se proizvodio do 2017. godine, a sada je prema odluci dizajnera došlo vrijeme da se promijeni imidž.

 

 

 

 

Osim što će iskoristiti kontantni porast prodaje crossover modela na tržištu, novi C4 će se „uključiti u trku“ za još jedan rastući segment – električna vozila. Novi C4 će se bazirati na CMP platformi PSA Grupe koja omogućava Citorenu da ponudi crossover sa benzinskim i dizel agregatima, kao i potpuno električnu alternativu pod oznakom ë-C4. Konvencionalne varijante bi trebale biti opremljene dizelskim i benzinskim pogonskim jedinicama iz prethodne generacije modela C4.

 

 

 

 

 

Osnovna arhitektura električnog pogona se može vidjeti na najnovijem modelu Peugeota 2008 koji koristi bateriju od 50 kWh što omogućava autonomiju od oko 300 kilometara. Platforma takođe podržava 1,5-litarski dizelski i 1,2-litarski turbo trocilindraš, za koje se očekuje da bi se mogli naći u ponudi.

 

 

 

Prodaja u tradicionalnom C-segmentu je drastično opala u zadnjih nekoliko godina, a sa druge strane raste potražnja za crossover i SUV vozilima. Citroen je to prepoznao i uključio se u „utakmicu“ na vrijeme, a za više informacija ipak treba sačekati zvaničnu prezentaciju...

Datum objave: 10/06/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook