Naslovna > Vijesti > Novi Pre – collision System

Toyota razvija novu tehnologiju za bezbjednost pješaka

Novi Pre – collision System

Novi PCS sa sistemom za izbjegavanje pješaka može da spriječi sudar u onim slučajevima gdje automatsko kočenje nije dovoljno…

Toyota je ovih dana objavila kako je razvila sistem za prevenciju sudara, PCS odnosno Pre – collision System. Riječ je o sistemu, koji osim što automatski koči, automatski i pomjera upravljač automobila kako bi spriječio eventualne sudare sa pješacima. Toyota je ovim sistemom najavila kako želi da razvije bezbjednosne tehnolgoije koje će potpuno da spriječe stradanje i povrede pješaka, ali i ostalih učesnika u saobraćaju.

 

Zahvaljujući ovom novom sistemu, može da se spriječi sudar u onim slučajevima gdje automatsko kočenje nije dovoljno, i to u slučajevima kada se automobil kreće previše brzo, ili kada pješak iznenada izađe ispred automobila koji je u pokretu. Ukoliko sistem odredi da postoji rizik od sudara, ugrađeni senzor detektuje pješaka, te aktivira vizuelno upozoroenje uspre vozača.

 

Ukoliko se vjerovatnoća sudara poveća, ovaj sistem će da aktivira zvučni i vizuelni alarm, kako bi naveo vozača da što brže odreaguje. Kočiona sila se takođe povećava, a istovremeno se povećava i funkcija automatskog kočenja. Ukoliko se desi da sistem ne može da odredi sudar, ukoliko ima dovoljno prostora, upravljač se automatski pomjera kako bi se usmjerio vozilo što dalje od pješaka.

 

Još prošle godine Toyota je razvila sistem koji koristi automatsko kočenje kako bi spriječio sudare sa pješacima. 

Datum objave: 31/10/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook