Naslovna > Vijesti > Novi španski hatchback dolazi do kraja mjeseca

Cupra Born

Novi španski hatchback dolazi do kraja mjeseca

Premijera sportskog kompakta baziranog na Seatovom konceptu El-Born je zakazana za 25. maj, kada će biti otkrivene detaljnije informacije o performansama modela...

Španci su potvrdili da će 25. maja debitovati njihov prvi električni model nazvan Born. Serijski automobil izgleda gotovo identično Seatovom El-Born konceptu predstavljenom na sajmu automobila u Ženevi 2019. godine. Cupra sa konceptom dijeli specifičan oblik prednje maske i hatchback siluetu. Born se sa znakom Cupre prvi put pojavio prošle godine , a u odnosu na Seatovu verziju ga izdvajaju niži klirens, 20-inčni aluminijumski naplaci, agresivniji dizajn branika, te bronzani urrasni umeci karakteristični za sportski brend iz Volkswagenove porodice. Španci ističu da je tokom procesa razvoja Born prešao mnoge kilometre na temperaturama koje su se spuštale i do -30 stepeni, a brojni testovi su sprovedeni u cilju testiranja sistema kontrole oslanjanja i adaptivnog vješanja. Model je baziran na MEB platformi Volkswagen grupacije, koju dileli sa Volkswagenom ID. 3, a opremljen je električnim motorom na zadnjoj osovini.

 

 


U Cupri još uvijek ne navode detaljne performanse Borna, ali naglašavaju da će ubrznje od 0-50 km/h iznositi 2.9 sekundi. Veći paket baterija će imati kapacitet od 82 kWh, što bi trebalo omogućiti domet od oko 515 kilometara, dok će standardna varijanta biti opremljena paketom kapaciteta 62 kWh uz domet od oko 420 km. Maksimalna snaga punjenja je 100 kW i obezbjeđuje punjenje baterije do 80% za 47 minuta. Jedna od prednosti električne MEB platforme je i povećan međuosovinski razmak koji povoljno utiče na ponudu prostora u enterijeru. Na centralnoj konzoli se nalazi 10-inčni ekran infotainment sistema sličan onom na Volkswagenu ID.3, kao i smanjeni displej digitalne instrument table. Komande automatskog klima uređja će biti osjetljive na dodir, a sportski duh će unositi ukrasni umeci i detalji od alkantare.

Datum objave: 22/05/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook