Naslovna > Automobili > Lotus > Evija > Novi sportski automobil stiže na ljeto

Lotus

Novi sportski automobil stiže na ljeto

Gama britanske marke ovog ljeta bi se mogla proširiti sa novim sportskim automobilom, za kojeg nema mnogo informacija osim da će koristiti SUS motor...

O hiper automobilu Evija i nadolazećem SUV-u uveliko se priča već neko vrijeme. Kompanija iz Hethela čini se da planira mimo toga već ovo ljeto izbaciti još jedan automobil i to sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem. Tehničke specifikacije zasad ostaju obavijene tajnom, ali Lotusov izvršni direktor Phil Popham rekao je u jednom telefonskom intervjuu da će novi model doći u širokom rasponu cijena. Osnovna verzija će startati sa 55,000 funti i popeće se sve do 105,000 funti.

 

 


Sa ovako širokim rasponom cijena, pretpostavlja se da bi modeli Elise, Exige i Evora mogli u potpunosti biti odbačeni i zamijenjeni novim jedinstvenim modelom. Proizvodnja novog Lotusa bi trebalo da počne 2022. godine, a prema Philu Pophamu novi model će donijeti značajan rast britanskom brendu. Dalje je napomenuo da se razvija kao globalni model, baš kao i ostali nadolazeći modeli, što bi trebalo da poveća šanse da budu profitabilniji u Sjedinjenim Američkim Državama. Popham nije ulazio u previše detalja o automobilu, rekavši da iskorištava ,,modernu električnu arhitekturu“ koja Lotusu nudi više opcija povezivanja. Za sada neimenovani sportski automobil biće postavljen na platformi dizajniranoj da pojača svakodnevnu praktičnost, posebno kada se radi o ulasku i izlasku iz kabine.

Datum objave: 22/01/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook