Naslovna > Automobili > Opel > Frontera > Novi SUV predstavljen javno u Istanbulu

Opel Frontera

Novi SUV predstavljen javno u Istanbulu

U Njemačkoj će Frontera Hybrid imati početnu cijenu od najmanje 24.000 evra, dok će za model Frontera Electric biti potrebno izdvojiti oko 29.000 evra. To čini Fronteru Electric najpristupačnijim električnim SUV-om u svojoj klasi, s obzirom na veličinu vozila i električni pogon...

Prvo javno predstavljanje potpuno nove Opel Frontere, koja je službeno zamijenila Crossland s većom karoserijom i platformom Stellantis, nedavno je održano u Istanbulu. Frontera dolazi s opcijama blagog hibridnog i potpuno električnog pogona, nudeći širok spektar mogućnosti vozačima. Opel će ponuditi Fronteru u standardnoj verziji s pet sjedišta, ali će takođe biti dostupna verzija s sedam sjedišta kako bi zadovoljila različite potrebe korisnika. Digitalna premijera Opel Frontere održana je prošlog mjeseca, otkrivajući izgled i unutrašnjost novog modela, no, predstavljanje uživo u Istanbulu pružilo je detaljnije informacije o pogonskim opcijama, paketima opreme i početnim cijenama. Frontera se ističe kao prvi produkcijski model s novim Opel Blitz logotipom na prednjoj maski, dok su mu bokovi obogaćeni modernim LED svjetlima, a dizajn prednjeg i zadnjeg dijela slijedi najnoviji Opelov stilski pravac, dok kabina dijeli proporcije s Citroenovim modelom C3 Aircross.

 

 

 


Kompanija je donijela odluku da jednostavno ponudi dva paketa opreme za novi model - osnovni pod nazivom Frontera i premijum paket nazvan Frontera GS, a oba se paketa mogu dodatno nadograditi s dva opcionalna paketa. Frontera GS se ističe digitalnim kokpitom koji obuhvata dva 10-inčna ekrana smještena u isti panel i svi modeli dolaze s "smartphone stanicom" i brojnim praktičnim funkcijama koje naglašavaju SUV-ov fokus na porodicu. U konfiguraciji s pet sjedišta, prtljažni prostor Frontere iznosi nešto više od 450 litara, a može se proširiti na 1.600 litara nakon što se obore zadnja sjedišta. Opel je najavio da će uskoro ponuditi verziju s tri reda sjedišta, ciljajući na veće porodice. Opcionalni krovni nosači mogu nositi do 240 kg tereta, uključujući i krovni šator s integrisanim ljestvama, što je posebno dizajnirano za ovaj SUV.

 


Opel Frontera Hybrid pokreće 1,2-litarski turbobenzinski motor koji se dopunjuje 48V blagim hibridnim sistemom. Ovaj motor s unutrašnjim sagorijevanjem pruža 100 KS, dok dodatnih 28 KS pruža električni motor integrisan u 6-stepeni automatski mjenjač s duplim kvačilom, a snaga se prenosi isključivo na prednje točkove. Takođe, u ponudi će biti i jača verzija modela Frontera Hybrid s snažnijim 1,2-litarskim turbobenzincem i istim blagim hibridnim pogonom, koja će isporučivati 136 KS. Što se tiče električnog modela Frontera Electric, specifikacije još nisu potpuno otkrivene, ali obećava se domet veći od 300 kilometara u standardnoj verziji, odnosno oko 400 kilometara za verziju s produženim dometom. Pretpostavlja se da će najsnažnija verzija električnog modela koristiti elektromotor snage 156 KS i bateriju kapaciteta 64 kWh, dok će jednostavniji sistem biti rezerviran za osnovni model. Interesantno je napomenuti da Supermini Citroen e-C3 takođe koristi istu Smart Car platformu, ali se nudi sa slabijim elektromotorom koji isporučuje 113 KS i manjom baterijom kapaciteta 44 kWh.

 

Datum objave: 14/05/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook