Naslovna > Automobili > BMW > X4 > Novo poglavlje u uspješnoj priči o Sport Activity Coupeu

BMW Concept X4

Novo poglavlje u uspješnoj priči o Sport Activity Coupeu

Proporcije koje na prvi pogled oduševljavaju, jasno naglašeni oblici i mnoštvo detalja vrhunske kvalitete i izvedbe, objedinjuju i naglašavaju jednu izvanrednu osobinu, koja je istovremeno bogata emocijama, dinamičnošću i čvrstoćom koju jednostavno očekujete od BMW X modela...

Svaki novi BMW X model otvara zasebno poglavlje u jedinstvenoj priči o uspjehu. Bilo kako bilo, svjetska premijera prvog BMW-ovog X modela (BMW-a X5) danas već davne 1999. godine, predstavljala je odgovor koji je BMW Group pružio na poziv za uključenje u  Sports Activity Vehichle (SAV) segment. U međuvremenu, u tom su segmentu BMW-ovi X modeli postali tržišni lideri. Modeli BMW X3 i BMW X1 bili su prvi SAV modeli u svojoj klasi koji  trajno postavljaju visoke standarde u odnosu na svoje izravne tržišne konkurente.

 

Taj je razvoj u maju 2008. godine dobio novu uspješnu dimenziju. Tada je tržištu predstavljen model BMW X6 – prvi Sport Activity Coupe (SAC). Ovaj još uvijek jedinstveni koncept po prvi je puta objedinio karakterističan izgled BMW X modela s emocijama bogatom aurom i sportskim karakterom BMW Coupe modela. Trajna popularnost ovog prvog BMW-ovog SAC modela, najbolje se može dokazati upravo postignutim prodajnim rezultatima širom svijeta koji dovoljno govore sami za sebe. Od kada je prvi BMW-ov X model stupio na pozornicu, krivulja udjela prodaje BMW X modela u ukupnom broju prodanih BMW vozila, nalazi se u trajnom uzlaznom trendu.

 

Danas je svaki četvrti prodani BMW automobil na svijetu upravo jedan od BMW X modela. Taj podatak govori dovoljno sam za sebe. S konceptom BMW X4, BMW Group nudi uvod u pregled budućeg razvoja BMW-ove X porodice. Već je na prvi pogled jasno moguće vidjeti kako su uspješno objedinjene kvalitete BMW X modela sa genima Coupea. Novi Sports Activity Coupe koncept, trebao bi naznačiti nastavak uspješne priče koju je BMW ostvario s modelom BMW X6 u novoj klasi vozila. Proporcije koje na prvi pogled oduševljavaju, jasno naglašeni oblici i mnoštvo detalja vrhunske kvalitete i izvedbe objedinjuju i naglašavaju jednu izvanrednu osobinu. Osobinu koja je istovremeno bogata emocijama, dinamičnošću i čvrstoćom koju jednostavno očekujete od BMW X modela.

 

Osim toga, ono što ovaj model zasigurno obećava je i neponovljivo karakteristično BMW-ovo zadovoljstvo u vožnji. Sve to možete očekivati kada BMW krene s proizvodnjom modela BMW X4 i kada on bude predstavljen na tržištu, što bi se prema trenutnom rasporedu i planovima trebalo dogoditi tokom 2014. godine. Drugi BMW-ov Sport Activity Coupe proizvodit će se u BMW-ovoj tvornici Spartanburg u SAD-u, gdje se također proizvode i modeli BMW X5, BMW X6 i BMW X3.

 


Sportski karakter BMW-ovog koncepta X4 naglašen je dinamičnom izvedbom linija ovog modela jednako kao i njegovim proporcijama – dužina iznosi 4.648 mm, širina 1.915 mm, a visina 1.622 mm. Dimenzije u unutrašnjosti vozila jasno naglašavaju sportsku eleganciju i snagu. Uz dugačak poklopac motora, kratke prevjese i kompaktnu putničku kabinu, BMW-ov „potpis“ jasno je naglašen dugačkim međuosovinskim razmakom od 2.810 mm dok aluminijski točkovi od 21“ oslikavaju atletsku prirodu ovog Sports Activity Coupea. U ovaj će model BMW naravno uključiti najsavremenija tehnološka postignuća i inovacije kao i brojne novosti koje između ostaloga uključuju i potpuna LED svjetla u kojima su klasični BMW-ovi krugovi zamijenjeni stilizovanim šestouglovima.

Datum objave: 05/04/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook